Кламер БГ - Новини: Британец е издъхнал след почивка на Слънчев бряг

Британец е издъхнал след почивка на Слънчев бряг

България

|
Четв, 22 Авг 2019г. 10:47ч.
Британец е издъхнал след почивка на Слънчев бряг

Британският турист Джон Коуън е издъхнал седмица, след като се завръща в дома си в Хамилтън от почивка в курорта Слънчев бряг. Той е бил настанен в хотел "Калофер". За случая съобщава британският таблоид "Мирър" (Mirror).

Публикацията е придружена със снимка на хотела. Мъжът е починал на 19 юни. Близките на 43-годишния Коуън смятат, че той се е разболял по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт. Те са завели дело срещу туроператора Jet 2, организирал почивката.

След завръщането си във Великобритания Коуън е бил няколко дни на легло. Появил се остър недостиг на въздух и личният му лекар констатирал, че е болен от пневмония. Коуън бил настанен незабавно в болница, но инфекцията причинила блокаж на бъбречните функции. По време на наложилата се операция сърцето на мъжа е спряло и това довело до фаталния изход.

Близките на покойния твърдят, че и други четирима негови приятели също са се разболели от легионелозата.

В публикацията се посочва, че са взети проби от водата в хотела, но анализите за наличието на опасната бактерия са отрицателни.

"Всички сме съкрушени. Нито Jet 2, нито хотелът ни съдействаха, изобщо сякаш те просто се опитват да потулят случая, а не да помогнат на опечаленото семейство. Туроператорът ни каза, че самолетът не е тестван и че не допускат, че това е източникът на заразата", казва братът Бари пред изданието.

Той твърди, че знае за две други семейства от Великобритания, поразени от същата болест, които също са почивали в хотел "Калофер".

"Ние просто искаме отговори защо това се е случило, за да се знае, че никога няма да се случи на някой друг, както и да знаем защо туроператорът и хотелът не са направили нищо, за да помогнат", казва Бари Коуън.

Той посочва, че пътническите застрахователи дори нямало да платят, за да помогнат на семейството да възстанови разходите за погребението. Казали им, че не могат да покрият никакви средства, защото Джон е починал от болест, а не при нещастен случай.

"Това е някаква шега. Нямаме друга възможност, освен да предприемем правни действия, щом всички от тази компания ни тласка към това", казва братът.

Изданието цитира говорител на туроператора Jet 2, според когото компанията е била в постоянен контакт със семейството, за да предложи цялата помощ и подкрепа.

"Здравето и безопасността на нашите клиенти е абсолютен приоритет з нас. В отговор и в подкрепа на нашето разследване, двама независими специалисти са инструктирани да вземат проби от хотела и акредитираната лаборатория UKAS провежда тестване на водните проби за всякакви зарази, но те са отрицателни. Ще продължим да съдействаме на местните власти в разследванията им, както се изисква", казва говорителят.

Според него компанията е предприела допълнителни предпазни мерки, както и други туроператори, работещи с въпросния хотел, са направили това.

Министерството на туризма се е самосезирало по случая с починалия британски турист. Обещават да информират всички компетентни институции и да извършат проверка.

Източник на заразата са предимно водоснабдителни системи. Заболяването не може да бъде предадено от болен човек на друг. То започва 2 до 10 дни след заразяването и протича с висока температура, втрисане и мускулни болки.

mediapool.bg