Кламер БГ - Новини: Браншът иска буферни паркинги до границите, за да няма опашки

Браншът иска буферни паркинги до границите, за да няма опашки

България

|
Пон, 06 Юли 2020г. 15:32ч.
Браншът иска буферни паркинги до границите, за да няма опашки

Транспортният бранш иска буферни паркинги в близост до граничните пунктове, където да се извършват съвместни проверки. Причината е километричните опашки, които станаха традиционно по време на пандемията от коронавирус.

Новите мерки за подпомагане на автомобилните превози на товари са били обсъдени днес по време на среща, организирана по инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщиха от ведомството.

Основната тема на срещата е била облекчаването на режима за преминаване на тежкотоварните камиони през граничните пунктове.

Постигнато е било съгласие всички отговорни институции, съвместно с бранша, да проучат възможностите и да координират реорганизирането и оптимизирането на проверките, извършвани на граничните контролно-пропускателни пунктове. Те са свързани със спазването на правилата за движение по пътищата, заплащането на тол таксите и други, установени в европейското законодателство.

Разгледано е било предложение за намаляване на административната тежест при събирането на глобите, така че да има по-голяма ефективност без това да създава затруднения на превозвачите.

Обсъдена е била и възможностите за адаптиране на мярката 60 на 40 към транспортния бранш. Към момента транспортните компании не се възползват от нея, защото не могат да покрият установените критерии. Причината е, че превозът на товари, не позволява на работодателите в сектора да установят непълно работно време на служителите си.

В разговорите са участвали представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, Агенция "Митници" и Агенция "Пътна инфраструктура".

mediapool.bg