Кламер БГ - Новини: Борисов търси газ за хъба и в Египет (Снимки и видео)

Борисов търси газ за хъба и в Египет (Снимки и видео)

България

|
Ср, 15 Ян 2020г. 13:20ч.
Борисов търси газ за хъба и в Египет (Снимки и видео)

Премиерът Бойко Борисов предложи на Египет сътрудничество в "енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България".

"Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа", отбеляза министър-председателят на среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

В сряда той присъства на церемонията по откриването на

Премиерът Бойко Борисов присъства на тържественото откриване на военноморската база "Бернис" на брега на Червено море.

"Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери", каза Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерски съвет.

По същото време в парламента депутатите на ГЕРБ и Обединени патриоти избраха Емил Димитров - Ревизото за нов министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов.

Той добави, че "България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм".

По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия изток и Балканите.

"Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави", добави Бойко Борисов.

Премиерът приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона, така че по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия.

В Египет той е придружен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Базата "Бернис" е стратегически пункт в осигуряването на южния фланг на страната. "Бернис" е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г. Заедно с други военноморски бази в страната се дава възможност военното ръководство на Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единият в Средиземноморския регион, а вторият - в Червено море, което представлява качествено ново развитие на египетските въоръжени сили.

България ще обменя информация с Абу Даби

В рамките на визитата си Борисов говори и с престолонаследникът на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Двамата отбелязаха "доброто сътрудничество в секторите на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма, противодействието на наркотрафика, киберпрестъпността".

По думите на премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността.

"След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии", изтъкна още българският премиер.

mediapool.bg