Кламер БГ - Новини: Борисов съжалява, че е отстранил Цветанов

Борисов съжалява, че е отстранил Цветанов

България

|
Нед, 31 Май 2020г. 17:00ч.
Борисов съжалява, че е отстранил Цветанов

Премиерът Бойко Борисов съжалява, че е отстранил бившия си заместник в партията Цветан Цветанов. По думите му, някогашната му "дясна ръка" "най-вероятно ще си направи свой политически проект, защото и е обиден". Премиерът му пожела успех в това начинание.

Докато инспектираше в неделя строежа на зала "Арена Бургас", Борисов бе попитан за журналисти за намеренията му спрямо обвинения от прокуратурата за участие в организирана престъпна група заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

"Няма да искаме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме. Всеки трябва да се сърди сам на себе си. С Емил Димитров, министъра на екологията, сме се разбрали, в понеделник в осем часа да имам предложение от него за зам.-министър на мястото на Живков, ресор "отпадъци". Специално ГЕРБ не може да ни упрекнете в милост. Ей, сега като оправдаха и Цветанов и ние съжаляваме, че сме го отстранили, но така беше. Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект, защото и той е обиден от начина по който за подозрение го отстраних. Така че, му пожелавам успех, той това го може, това му харесва да го прави всеки ден какво е направено", каза Борисов.

Той все пак добави, че когато е било взето решението за Цветанов, то е било правилно, тъй като в ГЕРБ "няма милост за никого", когато се появят съмнения за извършено престъпление.

Неофициално за това, че Цветанов се готви да се върне в политиката със собствен проект се говори от месеци, но от около месец темата се коментира по-усилено дори сред партиите в парламента. Обиколките му из страната подхранват тези съмнения. Самият той засега не отговаря еднозначно, но периодично намеква, че за такава възможност.

Поне засега в ГЕРБ не виждаме евентуален коалиционен партньор в бъдещ проект на Цветанов, коментира пред

Mediapool депутат от партията на Борисов. Причината е спомената официално и от премиера – бившият втори в ГЕРБ бил много обиден заради изключването му от партията.

Неофициално от управляващата партия казват, че Цветанов се опитва да привлече част от структурите им.

Във Видин вече около 50 членове на партията напуснаха. Сред тях е бившият кмет на града Огнян Ценков. По-рано тази седмица пред "Капитал" той обяви, че ако Цветанов "реши да създаде някакъв нов политически проект и аз бъда поканен, за мен ще бъде чест да участвам в такъв проект".

Като мотив за масовото напускане обаче бе посочено не желанието му да се присъедини към Цветанов, несъгласие с областното ръководство, като напрежение в местната структура на ГЕРБ имаше още около местните избори.

Цветан Цветанов бе отстранен от постовете си в ГЕРБ след евроизборите миналата година, а причината беше "Апартаментгейт".

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата няма да разследва Цветанов по сигнал, изпратен от сдружението "Боец". Повод за него беше сделка на преференциална цена между строителната фирма "Артекс" и тогавашният зам.-председател на ГЕРБ. В същото време Цветанов е гласувал като депутат законова поправка, от която по-късно се ползва "Артекс" при строителството на своя небостъргач "Златен век".

В петък пък от "Артекс" съобщиха, че проверките, възложени от Специализираната прокуратура и от КПКОНПИ на Националната агенция за приходите, са приключили без констатации за нарушения.

mediapool.bg