Кламер БГ - Новини: Борисов преотстъпва назначение на ГЕРБ в КРС в полза на Патриотите

Борисов преотстъпва назначение на ГЕРБ в КРС в полза на Патриотите

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 19:36ч.
Борисов преотстъпва назначение на ГЕРБ в КРС в полза на Патриотите

Разпоредих да се намери начин за прегласуване на решението за Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на мястото на кандидата на ГЕРБ да гласуваме този на патриотите. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Александруполис в отговор на въпрос защо народните представители на ГЕРБ са предпочели кандидата на ДПС за член на регулатора вместо номинацията на коалиционния им партньор "Обединени патриоти".

"Станала е грешка, тогава бях в Брюксел на Съвета. Не съм разбрал какво са правили. Поел съм ангажимент. Пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин. Нито ги знам коя е Анна, нито нищо“, отвърна министър-председателят.

Миналия петък парламентът избра нов заместник-председател и двама членове на КРС, двамата от които са предложения на ГЕРБ, а третият – на ДПС. Те получиха петгодишни мандати.

Кристина Андонова – Хитрова стана зам.-шеф на регулатора, другата номинация на ГЕРБ - Анна Хаджиева, попълни квотата от членове, а третият избор беше на Ердинч Хайрула от ДПС.

Зад борда останаха номинираната от БСП Деница Златева и издигнатия от "Обединени патриоти" Пеньо Пенев.

Изборът на мнозинството провокира коментари за договорка между ГЕРБ и ДПС.

"Обединени патриоти" обявиха, че не са съгласни да носят негативите на управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции. От БСП попитаха Патриотите дали ще напуснат управлението, на което получиха реплика да не критикуват, защото социалистите два пъти са участвали във властта с ДПС.

Съгласно законовите изисквания председателят на комисията се определя и се освобождава по решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя за срок 5 години, а един от членовете на комисията се назначава и освобождава с указ на президента на републиката за срок 5 години.

Спорно е дали може да се намери легитимна процезура за прегласуване на назначенията в КРС.

mediapool.bg