Кламер БГ - Новини: Борисов предлага партийната субсидия да стане 1 лев на глас (видео)

Борисов предлага партийната субсидия да стане 1 лев на глас (видео)

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 14:40ч.
Борисов предлага партийната субсидия да стане 1 лев на глас (видео)

Министерският съвет внесе в парламента проект за намаляване на субсидията за партиите до 1 лев за глас. Това обяви в четвъртък сутринта премиерът Бойко Борисов, който се появи лично в Народното събрание, за да оповести предложението .Още същия ден парламентарната комисия по бюджет и финанси се събра спешно и прие на първо четена законопроекта. Против бяха само от ДПС, социалистите не участваха в гласуването. ГЕРБ и "Атака" бяха "за".

"Управляващите си правят кризисен Пи Ар", беше първата реакция на БСП. Според ДПС пък намаляването на субсидията е популизъм, който ще върне времето, в което партиите са били зависими от олигарси. [div class='right_orange']Единодушно депутатите решиха партиите да връщат надвзетите субсидии

Депутатите единодушно гласуваха на първо четене партиите и коалициите, получавали субсидии през последните три години, да върнат "надвзетите“ пари. Одобрени бяха предложенията на Министерския съвет за промените в Закона за политическите партии.

Още [class='right_orange' div]

В проекта на МС е записано, че намаляването на субсидията трябва да влезе в сила от 1 юли тази година. Сега партиите, които имат резултат от над 1% на избори, получават малко над 13 лева на глас, въпреки че по закон сумата е 11 лева.

В четвъртък сутринта Борисов обясни, че парите, които ще се ще се спестят от субсидите за партиите, ще отидат за строителство на детски градини и ясли. “За книгите може да направим да няма данък (ДДС), защото образованието на нас винаги ни е било приоритет“, каза той.

С намаляването на партийните субсидии до 1 лв. на действително получен глас за партиите ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, се казва в официалните мотиви на МС. Там е посочено, че бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14.6 млн. лв. Според финансовия министър Владислав Горанов обаче икономиите до края на годината щели да са 16-18 млн. лв, а за следващите години – около 35 млн. лева годишно.

"Накрая партиите ще станат собственост на бизнесмени"

“Много се наслушахме на популизъм. Накрая ще стане като в Чехия, милиардерите и олигарсите ще управляват, а партиите ще станат собственост на бизнесмените. Нали знаете в една лудост, който се обяви срещу лудите, само го обявяват за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, обсъдихме го и в групата (на ГЕРБ), за да го защитя и го входирахме в парламента - субсидията да стане 1 лев на глас. Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години, как ще ви плащат на изборите (на медиите), как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да било“, каза премиерът в парламента.

Той допълни: “Аз бих на изборите за кмет (на София) без нито един лев и без партия. За радост тогава (германските фондации) “Ханс Зайдел“ и “Конрад Аденауер“ се погрижиха да структурираме партията“.

За останалите искания за намаляване на ставките по ДДС, Борисов беше против.

“Те вече всичко, което им се яде и им се пие, предлагат да е без данък. Аз ако съм журналист, ще им задам следния въпрос: Защо за толкова години управление на БСП и ДПС не направиха това. Защо сега казаха, че има пари в държавата, а преди при тях нямаше? Орешарски и Станишев защо не махнаха данъка? Ние сме добри стопани и събираме много пари за държавата“, каза премиерът.

Инициативата му за намаляването на субсидиите очевидно е спонтанна, защото в същото време ГЕРБ защитаваха в парламента законопроект, който утвърждава плащането от 11 лева на глас за партиите.

Малко по-късно промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната субсидия, бяха приети единодушно от Народното събрание на първо четене. Със 170 гласа "за" депутатите решиха субсидията, която получават партиите, да е в размер от 11 лв. за действително получен глас.

По време на дебатите Филип Попов от БСП поиска министърът на финансите да поеме политическа отговорност за неправилно разпределената субсидия, тъй като било негово задължение да осъществява контрол. От БСП настояха в зала да присъства финансовият министър Владислав Горанов. "Той не е осъществил този контрол и затова трябва да понесе политическа отговорност", каза Попов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че БСП чете избирателно закона. Тя посочи, че има техническа грешка, а не грешка при прилагането на закона. Стоянова представи документ, с който се разпределя партийната субсидия в самата "Коалиция за България", които от 2016 г. също са получили повече пари. "Значи БСП ни лук ял ни лук мирисал", заключи Стоянова.

Горанов: Страхувахме се от зависимост, но и ГЕРБ може да играе несистемно

Финансовият министър, който се появи в парламента с Борисов, също коментира предложението на кабинета за субсидии от 1 лев на действителен глас. Той повтори премиерската теза, че намаляването може да доведе до зависимости. Обясни, че досега ГЕРБ винаги защитавали тезата, че "партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости".

"Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим", каза Горанов.

По думите му системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, а "ГЕРБ ще покаже, че и тя може".

"След като колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Винаги като министър на финансите съм защитавал, че партийните субсидии трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да бъдат относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв", каза той.

Въпросът с намаляването на партийната субсидия бе поставен по време на референдума, организиран от „Шоуто на Слави“ през 2016 година. Мнозинството от българите подкрепиха предложението за драстично намаляване на субсидиите за партиите, но референдумът не постигна резултат, който да го направи задължителен. След това ГЕРБ и БСП обявиха, че подкрепят позицията на гражданите, но до намаляване на субсидиите не се стигна.

През последните две години парламентът на два пъти гласува запазването на сегашните партийни субсидии, включително с подкрепата на ГЕРБ. Въпросът отново бе поставен преди месец от шоумена Слави Трифонов, който разкри, че от години партиите получават субсидия, която е над определената в закона сума от 11 лева на глас.

Върховната административна прокуратура (ВАС) извърши проверка и обяви, че има данни за извършено престъпление от служители на Министерството на финансите по казуса. Според оповестените от прокуратурата данни, субсидията за петте представени в парламента формации е била 38.684 милиона лева или с 6.519 милиона повече от необходимото. Финансовият министър Владислав Горанов и ГЕРБ твърдят, че всичко е законно.

БСП: Управляващите си правят кризисен ПР

С предложението за субсидиите управляващите си правят кризисен ПР, заяви Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП. Социалиситите обаче щели да обсъдят на пленума си в събота как ще гласуват това предложение.

Според Зарков въпросът за финансирането на партиите е много сериозен. "Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след два часа да е насрочена комисия. Ние ще обсъдим много внимателно това предложение, няма да се оставим да ни пришпорват. Жалко е на гърба на закона, на Народното събрание и на държавния бюджет да се прави кризисен ПР", коментира Зарков.

Според него, след като прокуратурата хвана управляващите в грешка при изчисляване на субсидиите, и след унищожителния доклад на ЕК, се прави опит да се отклони общественото внимание. "След като са решили да отворим за разговор държавния бюджет, това е добър повод да внесем нашите предложения, както за ДДС ставките, така и за подкрепа на младите семейства", каза още той.

На въпрос каква сума трябва да бъде върната, Зарков отговори, че се чакат изчисленията. "Заявили сме готовността да върнем всички надвзети пари. Стана и кристално ясно, както от становището на прокуратурата, така и от дебата в залата, че грешката е била в начина, по който законът се изпълнява, а не как е написан. Ако продължават така, днес може да предложат субсидия от 1 лв., а после да я изчисляват на 5-6 лв. или на колкото решат", каза Крум Зарков.

НФСБ ще подкрепи предложението, но го оценява като залитане към популизъм

НФСБ ще подкрепи предложението за намаляване на партийната субсидия на един лев, обяви Валери Сименов.

"Предложението за намаляване на субсидията ще го подкрепим, но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", коментира Симеонов. Той даде пример с телевизия "Скат" и попита какво лошо има да помага на НФСБ.

"Официално, легално да се декларират сумите, защото другото е залитане към популизъм. За съжаление не само извънпарламентарни играчи залитат. Виждате, че същото залитане правят и големи парламентарни партии", коментира още Симеонов.

Той разкритикува коалиционния си партньор от ГЕРБ по повод сутрешната среща на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с парламентарната група, като посочи: "Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание, да казва на депутатите какво да правят".

Симеонов е сигурен, че при намаляване на партийната субсидия партиите ще паднат в ръцете на големи, задкулисни, икономически играчи.

ДПС: Това е популизъм и то с много тежка цена – партиите пак ще са зависими от олигарси

ДПС единствена се обяви твърдо против предложението на премиера. „Ние имаме неизменна позиция от 2001 г. Насам – партиите или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вариант няма. Третият варинт е лъжи за пред обществото за членски внос и така нататък“, каза депутатът от Движението Йордан Цонев по време на извънредното заседание.

Той отговори и на обвиненията на премиера, че искането на ДПС за намаляване на ДДС за хляба е популизъм:

„Нашата инициатива не беше популизъм, но това, което в момента се прави е популизъм и то с много тежка цена. Ще се върне зависимостта на партиите от бизнесмени, олигарски и сенчести кръгове“, предупреди той.

mediapool.bg