Кламер БГ - Новини: Борисов отива на разпит заради Бобоков

Борисов отива на разпит заради Бобоков

България

|
Пон, 06 Юли 2020г. 13:38ч.
Борисов отива на разпит заради Бобоков

Премиерът Бойко Борисов е извикан на разпит от специализираната прокуратура по делото за търговия с влияние, образувано заради комуникацията на русенския бизнесмен Пламен Бобоков с президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. Миналата седмица предприемачът показа свой есемес до министър-председателя. Съобщението е свързано с казуса с либийския танкер "Бадр", задържан на бургаското пристанище преди две години. Есемесът до Борисов гласи:

"Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия. Моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Въпросът е много сериозен".

Бобоков твърди, че е писал на премиера заради задаващия се дипломатически скандал с Либия. Според бизнесмена Борисов го е приел още същия ден и се е намесил за разрешаване на проблема.

Премиерът не отрече тази комуникация. Той обясни, че е имал множество срещи с бизнесемена.

Борисов е призован за разпит във вторник. Освен него прокуратурата е извикала и областния координатор на ГЕРБ в Русе Пламен Нунев, както и някогашния общински ръководител на партията Росен Даскалов.

Досега прокуратурата не демонстрираше желание да проучи връзките не бизнесмена с ГЕРБ и бе концентрирана само върху комуникацията с президентството. Дни наред разследващите пускат на порции чатовете на Бобоков и Узунов. Те са по различни теми, като всичко започна с казуса "Бадр". След това бе пусната и комуникация за назначения на посланици с намека, че бизнесменът се е опитвал да влияе. Показани бяха и чатове, от които става ясно, че осъден в Румъния българин се е опитвал да си издейства помилване. Такава процедура изобщо не е започвала, обясниха от президентството. Делото за търговия с влияние бе образувано, след като се разбра, че Узунов е изпратил на бизнесмена съдебно решение, свързано с танкера, преди то да бъде публикувано официално.

Самият Бобоков призна, че е опитал да лобира за преизбирането на поста на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, който след скандала напусна системата. Пред бТВ бизнесменът заяви, че всички назначения в региона минавали през местния координатор Нунев, който в момента е депутат и шеф на вътрешната комисия в парламента. Нунев отрече.

Освен комуникацията с Узунов, прокуратурата пусна и съобщения на Бобоков с президента Румен Радев. Държавният глава не отрече, че си е говорил с бизнесмена, но призова да се публикува целият чат. Бобоков пък обяви, че тази комуникация не е от устройствата, които той е предал на прокуратурата и се усъмни, че някой е ровил в телефона на президента.

mediapool.bg