Кламер БГ - Новини: Борисов обеща да изпълни мерките на Орешарски срещу мръсния въздух

Борисов обеща да изпълни мерките на Орешарски срещу мръсния въздух

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 12:40ч.
Борисов обеща да изпълни мерките на Орешарски срещу мръсния въздух

Премиерът Бойко Борисов обеща в петък да изпълни всички мерки за чистотата на въздуха, набелязани от кабинета "Орешарски", подкрепян от БСП и ДПС. Борисов говори по темата в парламента, като БСП използва присъствието му на парламентарния контрол и в декларация повдигна темата за мръсния въздух.

"Поемам ангажимент (да се изпълнят – б.р.) всички мерки, които министерството на екологията тогава (по времето на премиера Пламен Орешарски) е приело или искало да въведе. Да ви успокоя, абсолютно всичко, каквото като стратегия сте имали, ще бъде изпълнено, колкото и да струва", каза Борисов.

Той си спомни и за времето, когато е бил кмет на София.

"Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора“.

В декларацията на БСП, прочетена от Манол Генов, се казва, че столичани са с маски по улицата и вече осъзнават, че положението е такова заради управляващите. Партията припомни и за делото, което Европейската комисия заведе и спечели срещу България пред Съда на ЕС за лошия въздух.

БСП обясни, че властите проявяват "бюрократичното високомерие", а ангажираните институции са "спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне две години". Формацията възразява върху кметовете да се прехвърлят нови отговорности за справяне с проблема и определи тази тенденция като "откровен цинизъм".

Преди ден екоминистерството обяви, че се отваря схема за подпомагане седем големи общини за предприемане на мерки срещу замърсяването на стойност 111 млн. лв.

"Същите пари бяха натоварени с надеждата да обезпечат намаляване на запрашаването от битовото отопление и други източници. Бяха обследвани 25 общини, бяха написани общински програми и мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В крайна сметка този икономичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини. При това ефект скоро няма да се усети, тъй като мерките са с хоризонт 2023 г.", се казва в декларацията.

mediapool.bg