Кламер БГ - Новини: Премиерът обеща 10% по-високи доходи във всички сфери

Премиерът обеща 10% по-високи доходи във всички сфери

България

|
Съб, 31 Авг 2019г. 13:38ч.
Премиерът обеща 10% по-високи доходи във всички сфери

“С 10% ще вдигнем доходите през следващата година във всички сфери“, декларира предизборно премиерът Бойко Борисов по време на 12-ия Летен университет на Младежката ГЕРБ, който се проведе във Варна.

В продължение на близо два часа той отговаря на въпросите на младежите за “успехите“ управляващата партия по всякакви теми – заплати, магистрали, футбол, външна политика.

Другото голямо обещание на Борисов бе държавата да дава по 20-30 милиона лева годишно на футболните клубове, за да се финансира изцяло детско-юношеския футбол. Причината е, че футболът е на много ниско ниво и нещо трябва да се направи.

“Ние сме готови да поемем детско-юношеския футбол на държавата. Ще струва 20-30 милиона на година. И бедните деца ще могат да тренират без такси и да имат екипчета“, каза премиерът. Той допълни: “Без татуировките и гела (за младежите), всичко съм готов да финансираме. Искате за трева, ето ви за трева. Футболът е обичан спорт от българите“.

Борисов обясни, че само от футболните клубове зависи дали ще получат пари от държавата. Парите ще се отпускат само срещу планове и методики за развитие на детско-юношеския футбол. Той се възмути, че в повечето отбори има преди всичко чужденци.

Преди това Борисов говори и за строежа на магистрала “Хемус“. “Догодина по това време няма да има място по “Хемус“ където да не се строи“. Парите вече са отделени. Аз, ако съм на мястото на варненци, ще кажа, че ще търпя ГЕРБ докато не направят “Хемус“, каза Борисов.

Според него след десет години Северна България ще е напълно различна след построяването на магистралата. Държавата има планове паралелно да строи и магистрала Русе-Велико Търново.

Борисов говори и за преговорите между България и Румъния за строителството на трети мост над река Дунав. Той обясни, че всичко е било готово за строителство на мост край Свищов. Имало е дори и готови компотенти, които са останали от нереализиран проект за мост в Австрия, но Румъния засега не дава ход на процеса.

За Пловдив Борисов обясни, че местната власт да завърши започнатите проекти – за изложбената зала, военния музей и Околовръстния път. После мина и през Русе.

“А в Русе вече няма нищо ненаправено – спортни зали, паркове, писта, стадион, площадите, училища, църкви…”, каза министър-председателят.

Той обясни, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който България реализира.

Премиерът коментира и проекта АЕЦ “Белене”. “За него успяхме не само с дипломация, но и с много усилия. В този проект има смисъл, само ако бъде конструиран правилно”, каза Борисов. Имаше и въпрос кога България ще бъде приета в Шенген.

“Сега е по-добре, че не сме в Шенгенското пространство. Ако бяхме там, нямаше да успеем да връщаме всички нелегални мигранти, които идват от Гърция. С Турция споразумението за мигрантите работи прекрасно. Шенген просто сега няма. Това стана повече като клише”, каза още Борисов.

mediapool.bg