Кламер БГ - Новини: Борисов и руският посланик се съгласиха, че няма проблеми пред двустранните отношение

Борисов и руският посланик се съгласиха, че няма проблеми пред двустранните отношение

България

|
Пет, 06 Дек 2019г. 12:37ч.
Борисов и руският посланик се съгласиха, че няма проблеми пред двустранните отношение

Ден след като Москва обяви български дипломат за персона нон грата, премиерът Бойко Борисов прие в сградата на Министерския съвет руския посланик у нас Анатолий Макаров.

"В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред", съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е заявил интереса на България да води "равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики".

Според него както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

Заради дипломатическото напрежение от БСП призоваха управляващите да "нормализират" отношенията с Русия. От ГЕРБ още в четвъртък обясниха, че не виждат промяна в тях.

Каракачанов: Да не даваме поводи за конфликти

Малко по-рано Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата.

В петък вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че тази нощ дипломатът е напуснал територията на Русия.

Министърът каза, че "винаги е смятал, че ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни".

Дипломатическото напрежение между България и Русия

В края на октомври прокуратурата в София обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован от страната.

След това София отказа виза на предложения от Москва нов военен аташе.

Преди това прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години.

Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал.

Ден преди руското външно министерство да изгони българския дипломат, Путин разкритикува българските власти, че се бавят със строежа на "Турски поток".

Премиерът Борисов отрече това.

Освен това България периодично допуска и руски полети, които превозват руско оръжие и военно оборудване.

Това се случва, въпреки че Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г.

mediapool.bg