Кламер БГ - Новини: Борисов за новия консул във Валенсия: Има хиляди такива консули

Борисов за новия консул във Валенсия: Има хиляди такива консули

България

|
Пон, 26 Авг 2019г. 14:57ч.
Борисов за новия консул във Валенсия: Има хиляди такива консули

Близо две седмици след назначаването на доскорошния шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия , премиерът Бойко Борисов реши да защити решението и да обясни какви са мотивите за него.

В отговор на журналистически въпрос Борисов представи Георгиев като полиглот: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика".

Последва уточнение на журналист, че според документите, испанският на бившия антикорупционен шеф е на базисно ниво.

"Има достатъчна езикова подготовка, така че не виждам... Вие не можете никъде в Европа да изброите консулите. Това явно е някаква поръчка, защото седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция, вие идвате и ме питате за това на фона на инвестициите..", контраатакува Борисов.

"Има хиляди такива консули"

Попитан как ще бъдат убедени недоволните от назначението българи в Испания, че Георгиев е най-добрият дипломатически представител на България, премиерът отговори:

"Аз нямам никакво желание да убеждавам вас, вие сте убедени по друг начин. Спрях от уважение към медията ви, за да не кажете "той е избягал". Взехме решение, изпратихме го консул във Валенсия. Хиляди такива консули има ...".

Обясненията на Борисов са част от започналия миналата седмица задочен спор между него и президента Румен Радев.

До размяна на обвинения се стигна след изказване на Борисов, че освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков вероятно е заради "огромните скандали в президентската институция". През почивните дни Радев отговори, че скандалите са в правителството предположи, че има причина, която налага "на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев".

"Не му отива на Шипка, на такъв ден, да говори такива неща", каза в понеделник премиера по повод изказването на президента.

Думите на Борисов дойдоха след поредното фейсбук живо излъчване от джипа, каран от самия него, и след откриването на нови производствени мощности.

Васето прави път за премиера

Докато обикаляше по трасето на бъдещата магистрала "Европа" и обясняваше как опонентите му ги е много яд, премиерът се натъкна на неочаквано препятствие – купчина камъни и земна маса, през която не можеше да се мине. Борисов бързо намери решение. Спря до работещия наблизо булдозер и неговия оператор Васето.

"Как си, наборе, жив и здрав! Сложи ръчната да не тръгне! Васе, как вървят нещата, напъвате много, гледам, много работа се отметва. Тука дали мога да прескоча, или не мога?", пита Борисов и сочи купчината.

"Мога да го направя да минете", отвръща с готовност Васето.

"Айде, де, айде, де", развеселява се премиерът, а после се обръща към спътниците си: "Васето вика: Ше ви направим път сега".

Васето обръща булдозера и започва да се разправя с камънаците, но точно на най-интересната част икономическият министър Емил Караниколов решава, че трябва да рапортува на премиера. От устата му се посипват милиардни инвестиции, хиляди работни места и високи заплати. Тази скучна статистика приковава живото фейсбук-излъчване, а услужливото Васе и булдозерът му остават на заден план. Минута по-късно всичко е разчистено, премиерът бавно спуска джипа и се провиква: "Мерсиии".

Малко по-натам по пътя – тежка машина, друг работник, тоя път от Симитли.

"От Симитли, а тука бачкаш?! Целата бригада?!", учудва се премиерът след обичайните любезности – "жив и здрав" и "тури ръчната да не тръгне". Ръчната се оказа едно трупче, а преди да слезе при Борисов работникът се провикна: "Сложи му трупчетооо". "Тръгне ли, спиране нема", вещо обяснява премиерът.

Среща номер три – работници правят отводняването на бъдещото трасе. Над тях – голяма цистерна. "Тука ли ги зареждаш", интересува се премиерът. Още преди да му отговорят, той се сеща, че битката с контрабандата му е сред най-важните. И казва:

"Ма нали е с такова гориво, да не дойдат да ви уловят, предупредил съм ви. Ахааа, пратил съм проверка да знаете".

"Хемус" е готова, теменужките са преместени

Когато премиерът не говори с народа, министрите му го заливат с експертиза. Зам.-строителният министър Николай Нанков посочва трасето на магистрала "Европа" с репликата: "Ето от тук преместихме теменужките".

А премиерът се досеща, че и на "Хемус" се строи нова отсечка.

"Преди една седмица минах на "Хемус", Ябланица до 20 дни требва да я пуснеме, нали?". Нанков потвърждава с едно уточнение – има само още половин милион кубични метра трошен материал трябва да се извози. И всичко е готово.

Нинова: Цинизъм е да се хвалиш с пътища, когато се навършва година от катастрофата при Своге

"Цинизъм е да се хвалиш със строителство на пътища в деня, в който се навършва една година от катастрофата край Своге, която отне 20 човешки живота, г-н Борисов. Експертизата доказа некачествено строителство. А един пожар под магистрала "Струма" компрометира прясно построения участък, за който са пръснати и европейски средства, и парите на българските данъкоплатци. Правите го, возейки в джипа си Нанков, който "пое" политическата отговорност, като от министър го назначихте за зам.-министър. Тези факти казват всичко. Воаяжите ви едва ли заслужават повече внимание", заяви в коментар на поредната премиерска обиколка лидерът на БСП Корнелия Нинова.

mediapool.bg