Кламер БГ - Новини: Борисов вече си осигури снимка с Тръмп. Какво още да очакваме?

Борисов вече си осигури снимка с Тръмп. Какво още да очакваме?

България

|
Четв, 21 Ноем 2019г. 13:35ч.
Борисов вече си осигури снимка с Тръмп. Какво още да очакваме?

Историческото решение за закупуване на изтребители F-16 осигури на премиера Бойко Борисов място в дневния ред на президента Доналд Тръмп. Борисов заминава във Вашингтон на 25 ноември. Заветната снимка от Белия дом с американския президент е от особено символно значение за Борисов, който вече предварително може да се поздрави с "congratulations" за предстоящата фотосесия.

Той съобщи, че ще подари на Тръмп ловна пушка, произведена в Габрово. Какъв ще е подаръкът на Тръмп предстои да видим. Очакванията са не само по отношение на протоколните подаръци, които се разменят при подобни визити.

Изявите на шефа на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси вече дадоха достатъчна храна за въображението на българската публика за това какво можем да поискаме от световната сила №1 и по-специално от нейния настоящ предводител, известен с нестандартния си политически стил. "Каталогът" на Паси включва всевъзможни заявки – изтребители F-35, българин на Луната, Trump Tower в България и пр.

Паси, който е основен ентъртейнър по темата "Какво да поискаме от Тръмп", демонстрира характерното си визионерство и предложи Борисов да не играе на дребно и направо да се пробва да продаде и остров Белене, и АЕЦ "Белене" на САЩ. Според него това може да доведе до мащабни изследвания в областта на ядрената сфера, водеща до постижения с Нобелови награди.

Ако някой е затаил дъх в очакване на подобни изненади, ще остане разочарован.

Без значение какво ще поиска Борисов, онова, което ще предложи Тръмп, се вписва в стандартните стратегически приоритети на САЩ за България и региона – отбранителна и енергийна сигурност, както и други политики, целящи да ограничат руското влияние.

Втечнен газ и ядрена енергетика

Според дипломатически източници основен акцент на разговорите във Вашингтон ще бъде енергийната сигурност, в това число проектът за строителството на АЕЦ "Белене". След решението си да възобнови проекта зомби, българското правителство се опитва да го "ребрандира" от руски в международен, с участието не само на Русия, но засега не успява.

Американският конгломерат "Дженерал Електрик"(General Electric) участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" с предложение за доставка на оборудване. Срокът за обявяване на компаниите, които ще бъдат поканени да подадат оферти за АЕЦ "Белене", изтича на 20 ноември, но решението ще стане ясно в края на месеца. Вероятно идеята е да се изчака резултатът от визитата на Борисов във Вашингтон.

Запознати с процедурата са уверени, че "Дженерал електрик" ще е сред поканените да участват в проекта. Офертата на компанията е да инсталира своя много ефективна турбина в бъдещата ядрена централа, а финансирането да се осигури по линия на американското експортно застраховане. По този начин ще се намали размерът на общата сума, която ще се търси за дострояване на "Белене".

Повече от месец Борисов говори как се работи за създаване на международен консорциум за строежа й. Прогнозите се в него да участват руската държавна корпорация "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация, Корейската Хидро и атомна корпорация, както и "Дженерал електрик" и френската "Фраматом".

Друга голяма американска енергийна компания – "Уестингхаус" (Westinghouse ) иска да доставя свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", чийто договор с руската ТВЕЛ изтича през 2020 г.. Въпреки съществуващата опция за удължаване на договора, Брюксел настоява да се проведе международен търг, в който "Уестингхаус" смята да участва.

Американски компании имат все по-сериозен интерес и за доставки на втечнен газ – не само в България, но в ЕС, като алтернатива на руския тръбопроводен газ. Това е стратегически интерес на САЩ, заявяван от президента Тръмп пред европейците.

Сега Борисов ще може да отчете пред Тръмп, че предпоставките за внос на американски газ са налице, след като вече започва изграждането на газовата връзка с Гърция. Дребна подробност е, че проектът за интерконектора се забави цели десет години, въпреки подкрепата на ЕС и САЩ за реализацията му. Докато руският проект за "Турски поток" на българска територия бе задействан по възможно най-бързата писта. Съгласно актуалните планове на българското правителство, двете съоръжения трябва да са готови през 2020 г., с разминаване от няколко месеца - "Турски поток" трябва да влезе в експлоатация през втората половина на 2020 г., а газовата връзка с Гърция – през октомври 2020 г.

Изтребителите, НАСА и военната помощ

Срещата на Борисов с Тръмп стана възможна едва след сделката за F-16 със САЩ и на масата в Белия дом ще бъдат плановете на правителството да закупи още 8 изтребители.

България трудно ще може да си позволи да модернизира армията си с F-35 дори след десетилетие, така че съветът на Паси премиерът да насочи поглед в тази посока, не е много приложим. Борисов едва ли ще го послуша и по отношение на идеята му България да поиска български космонавт да бъде включен в мисия до Луната.

САЩ обаче продължават да оказват военна помощ на България и след като страната ни вече избра F-16, може да разчита на още по-засилена подкрепа в областта на отбраната.

САЩ са предоставили на България над 340 милиона долара помощ в сферата на сигурността през последните 25 години. Военноморски сили (ВМС) получиха като дарение от САЩ четири нови бързоходни моторни бойни лодки. Три от тях са лодки тип RHIB (надуваеми с твърдо дъно) и една - средна патрулна лодка.

България може да се опита да получи и конкретна помощ около усвояването на новите изтребители F-16, както и да търси сътрудничество и по отношение на комуникациите и радарите.

Сигурността в Черно море, Западните Балкани и руското влияние също ще бъдат разисквани.

Според Атлантическия съвет, например, по линия на стратегическото партньорство САЩ могат да ни бъдат особено полезни както със споделяне на опит и експертиза в борбата против руската подривна дейност, така и с обмен на релевантна информация.

Във връзка с това България може да потърси от САЩ подкрепа за идеята в рамките на НАТО съюзниците да се обединят около приемането на минимален праг за активиране на член 5 на Северноатлантическия договор, в случай на хибридна атака против страна членка.

България ще получи и похвала за увеличените разходи за отбрана (особено когато се харчат за американско въоръжение) и ангажиментите си в НАТО.

Визите

По време на срещата ще бъде повдигнат и дежурният въпрос за падането на визите. Американските власти досега твърдо показват, че не са готови на никакви компромиси по темата за България.

Условието на САЩ за сваляне на визите е броят на отхвърлените молби да падне под 3%. България все още не отговаря на този критерий и няма изгледи това скоро да се промени.

САЩ обаче опитват да облекчат кандидатстването за виза и твърдят, че издават десетгодишни визи на възможно най-много хора.

Ще дойде ли Тръмп?

Борисов вероятно ще покани президента Доналд Тръмп да върне визитата.

Дали това ще стане е трудно да се предвиди, тъй подобно посещение би могло да попадне в календара на американския президент като част от негова по-голяма обиколка в региона или при конкретни интереси.

Със сигурност Борисов ще се опита да извлече максимални имиджови ползи от срещата с Тръмп, чието неформално поведение дава възможности премиерът да разгърне таланта си.

mediapool.bg