Кламер БГ - Новини: Борисов в Белград: Само миграцията може да потопи Балканите

Борисов в Белград: Само миграцията може да потопи Балканите

България

|
Съб, 22 Дек 2018г. 15:27ч.
Борисов в Белград: Само миграцията може да потопи Балканите

Трябва да сме много единни по въпроса за миграцията, заяви премиерът Бойко Борисов в Белград след четиристранната лидерска среща на България, Гърция, Румъния и Сърбия.

"Ако нещо може да потопи Балканите, то това е този въпрос. България се справя прекрасно. Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно", каза той в събота. "За съжаление напредъкът, който очаквах по време на австрийското председателство, не е толкова голям, колкото ми се искаше. Надявам се колегите

от Румъния в следващите шест месеца и, разбира се, им пожелавам голям успех, да държат тази тема и да я приключат“, допълни премиерът.

"Няма по-добро място от Европейския съюз и нашите срещи винаги са в унисон с основната европейска политика за присъединяване, развитие, просперитет, увеличаване на БВП и на доходите на населението“, коментира още той.

Господ е отредил на нашите четири държави да населяват най-красивото място на света и четирите държави имат огромен потенциал за развитие - и като население, и като БВП, затова не трябва да бъдат подценявани, допълни още българският министър-председател.

Според него за да стане това се работи върху свързаността на Балканите като инфраструктура – пътна и енергийна.

"Магистралата София-Солун върви активно, до година и половина ще бъде готова и последната ни отсечка до сръбската граница, жп линиите са 10 пъти по-бързи и електрифицирани“, заяви след срещата той пред журналисти. По думите му тунелът на Шипка ще бъде готов до август 2019 г., а отделно Борисов изрази надежда да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния. Той припомни също, че преди ден бе обявен търгът за строежа на "Труски поток" през българска територия и пазарния тест за интереса към ползването на инфраструктурата, както и за напредъка по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

"Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи“, смята Борисов.

"Бихме желали да имаме по-добра свързаност между нашите държави и да имаме много повече контакти с приятелските ни страни“, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Тя посочи, че с премиера Бойко Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

"Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Той подчерта, че се съсредоточаваме върху икономическия ни просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. "Българското председателство даде възможност отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 г.“, завърши Ципрас.

Сръбският президент Александър Вучич благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип за това, че инвестираха изключително много усилия за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той подробно се спря върху инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

Благодаря и на премиера Алексис Ципрас за подкрепата, която неговата държава дава на Сърбия, каза Вучич. Трябва да продължи интеграцията на Сърбия и другите държави от региона в ЕС - това ще доведе и до подобряване на инфраструктурната свързаност на Балканите, каза още Вучич.

Следващата среща на високо равнище на четирите държави ще бъде в Румъния.

По време на румънското председателство на Съвета на ЕС Букурещ ще продължи да съдейства и за европейския път на Западните Балкани. Говорихме за общата политика за отбрана на ЕС, както и за кохезионната и за общата селскостопанска политика, за политиката за имиграция и убежище на ЕС, каза Виорика Дънчила.

Балканите може да са мост за стабилност не само за региона, каза примерът на Гърция Алексис Ципрас.

Ние се съсредоточаваме върху икономическия просперитет който минава през разширяване на Европейския съюз, каза Ципрас. Надяваме се Румъния да поеме щафетата по тази тема, добави той

mediapool.bg