Кламер БГ - Новини: Борисов: Никой извън България не би помислил за корупция и лобизъм около F-16

Борисов: Никой извън България не би помислил за корупция и лобизъм около F-16

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 11:47ч.
Борисов: Никой извън България не би помислил за корупция и лобизъм около F-16

"Никой, извън България, не би си позволил да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, на корупционни действия, или на каквото и да било". Така премиерът Бойко Борисов коментира сделката със САЩ за осем нови изтребители F-16 Block 70 за 2.2 млрд. лева.

Договорите вече бяха обнародвани и предстои правителството да преведе до дни пълната сума по договорите, заради което взе държавен дълг и рязко качи бюджетния дефицит. Президентът Румен Радев до край се съпротивляваше на сделката, като обяви избора на САЩ и F-16 за връх на лобизма.

"Въпреки враждебната среда, в която работихме. Въпреки нежеланието на нашите политически и институционални опоненти да превъоръжим с един от най-добрите самолети българските военновъздушни сили, ви подравям за куража, силата и търпението на всички", каза Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда.

Според премиера за първи път от 28 години България се превъоръжава, защото все още българската армия е въоръжена със старите руски оръжия.

"Изтърпяхте много, но оценката на Департамента на САЩ, мисля, че е достатъчно ясна", отбеляза Борисов.

Той добави, че това е и геостратегическо решение.

"Много съжалявам, че нашите партньори в дясно нито веднъж не се опитаха да ни помогнат и да ни защитят, защото това е и геостратегическо решение”, каза премиерът.

Това обаче не отговаря на истината, тъй като военните експерти на политическата коалиция "Демократична България" неколкократно се обявяваха в подкрепа на сделката със САЩ и мотивираха публично избора на F-16 Block 70. В подкрепа на сделката имаше и позиции на коалицията.

САЩ оцениха високо сделката с България

Малко преди изявлението на Борисов от Държавния департамент на САЩ приветстваха България за модернизацията на армията й.

"Съединените щати приветстват решението на българското правителство за поръчката на 8 многоцелеви изтребители F-16, боеприпаси и свързано с тях оборудване. Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за тяхната решимост да модернизират своята армия, чрез покупката на тези много способни, оперативно съвместими с НАТО самолети", се посочва в изявлението на Държавния департамент.

От Държавния департамент оценяват високо "ключовата роля, която Конгресът на Съединените щати е изиграл за постигане на сделката, заедно с координираните усилия на американското правителство и използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка".

"Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство", пише в позицията.

Какво предстои?

Първите самолети се очакват през 2023 година, а последните - в началото на 2024-та. След това трябва да мине още малко време, за да бъдат напълно усвоени от българските Военновъздушни сили.

Дотогава България ще продължи да разчита за охраната на въздушното си пространство на старите съветски машини МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия.

Предизвикателствата около бойната авиация тепърва предстоят, тъй като следващите управляващи, които и да са те, ще трябва да осигуряват необходимите средства за поддръжка и експлоатация на новите машини, за да не останат те предимно на земя, както се случи с някои от последните скъпи придобивки на Военновъздушните сили като вертолетите "Cougar", например.

Освен това България ще трябва да подготви авиобазата "Граф Игнатиево" за изискванията на F-16, като ремонтът ще бъде за българска сметка. Според източници от МО той ще струва по-малко от 100 млн. лева, но точната сметка ще стане ясна едва след като завършат обществените поръчки.

По план България трябва да закупи още 8 изтребители, но не се знае кога и дали въобще ще се случи това. Очаква се тяхната цена да е по-ниска. МО твърди, че те ще могат да бъдат закупени на разсрочено плащане, защото страната ни вече ще има изискваната от САЩ кредитна история при подобни сделки.

mediapool.bg