Кламер БГ - Новини: Борисов из Родопите с рейтинга на S&P : Преди мен децата учеха в землянки, пътищата бяха непроходими

Борисов из Родопите с рейтинга на S&P : Преди мен децата учеха в землянки, пътищата бяха непроходими

България

|
Нед, 29 Ноем 2020г. 14:08ч.
Борисов из Родопите с рейтинга на S&P : Преди мен децата учеха в землянки, пътищата бяха непроходими

Премиерът Бойко Борисов използва новината за потвърдения кредитен рейтинг на страната от агенция "Стандарт енд Пуърс", за да се похвали, че не правителството, а световните експерти опровергават критиките на президента и БСП за фалит на държавата. По-късно в събота Борисов отиде с добрата новина на обиколка с джипката в Родопите, където инспектира ремонтирани пътища и селско училище заедно с министъра на финансите Кирил Ананиев, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Борисов посети местното училище в село Бирково, за да види извършения в него ремонт. "Училище-дворец! Прекрасно е", възкликнаха събрали се местни хора и аплодираха премиера.

"Корнелия и Радев викат, че хвърлям парите от джипката, а то ето - ето го пътят, ето го училището", коментира Борисов."Тук примерът е типичен – децата учеха в землянки, сега имат просторно училище. Пътищата бяха непроходими", заяви той.

"Всеки път, когато президентът Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза световна кредитна рейтингова агенция и казва какво мисли за България", каза още Борисов.

Той също така отчете, че е извадил страната от най-тежката финансова криза през 2008-2009 г

"Не само извадихме страната от финансовата криза, когато ми се подиграваха, че пицата е постна, БВП беше към 56 млрд, а сега в кризата е 119 млрд, лв., не само извадихме и стабилизирахме финансите, но тази година ни приеха в европейския финансов съюз на най-стабилните държави и чакалнята на еврозоната", похвали се още Борисов.

Заварихме изтърбушената КТБ 4.7 млрд. лв. дупка, която работихме да запушим и ги възстановихме, допълни той.

Икономиката ще се възстанови бързо от пандемията

По-рано Борисов написа във Фейсбук, че потвърденият кредитен рейтинг

е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати. Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата, каза Борисов.

"Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП", коментира Борисов в профила си във Фейсбук.

"Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години", допълва той.

Така Борисов отговари косвено на критиките на президента Румен Радев отпреди ден, че бюджетът на държавата е "след мен и потоп".

Изказването на Радев беше критикувано в събота и от финансовия министър Кирил Ананиев пред Дарик радио.

Ананиев: Президентът не познава нещата

"Бюджетът е основният финансов план за годината. Бюджетите трябва да се коментират от хора, които имат необходимото образование, а не с общи приказки. Не мога да си представя, че президентът произнесе тези думи. Той не е дълбоко в нещата, той не ги познава. Надявам се да не са му ги дали тези думи неговите секретари, за да го подведат", заяви Ананиев.

"Не съм подвеждал нито един министър-председател, нито едно правителство", каза Ананиев, който изброи колко бюджета е правил до този момент. "Това ми е 35-ият бюджет, работил съм с всички правителства досега и съм работил честно и достойно и мисля, че тези бюджети бяха характеризирани с добри показатели и цели и спазване на фискалната дисциплина на държавата."

Ние сме с най-ниския дефицит. Предвиждаме тази година да завършим с 4,4 % дефицит, добави финансовият министър. Дългът ни в 2023 г. ще бъде 28,2 % от БВП, докато на другите европейските страни дефицитът им беше 70 % от БВП, посочи още Ананиев. За следващата година предвиждаме 2.5 процента ръст на БВП, допълни той.

Ананиев отбеляза, че е ясно, че икономическото ни възстановяване е свръзано с това на партньорите ни от Европейския съюз.

По думите му обаче, бюджетът ни за следващата години е направен така, че да се изпълнява от всяко едно правителство, което ще дойде, независимо от разпределението на политическите сили.

mediapool.bg