Кламер БГ - Новини: Борисов: Когато договаряхме постовете в ЕК, договаряхме и за шеф на МВФ

Борисов: Когато договаряхме постовете в ЕК, договаряхме и за шеф на МВФ

България

|
Ср, 11 Септ 2019г. 11:28ч.
Борисов: Когато договаряхме постовете в ЕК, договаряхме и за шеф на МВФ

Премиерът Бойко Борисов коментира в сряда, че е доволен от ресора “Иновации и младеж“ на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. Освен това той обяви, че договорките за местата на еврокомисарите са вървели заедно с кандидатурата за шеф на МВФ и България се е отказала “външният министър на Европа да е наш“.

“Сутринта разбрах, че преди сме имали заместник-председател на ЕК, нашето предно правителство излъчи такъв комисар, но когато договаряхме всичките постове и затова казах, че трябва да бъдем мълчаливи, ние договаряхме и поста на МВФ с 1000 млрд. долара бюджет, където трябва да се договори представител на българското правителство. Влади Горанов я движеше. Трябваше да се преборим с конкурентите Германия и Холандия и Великобритания. Ние надделяхме в Европа на база на тези консултации. САЩ застанаха зад нас, Русия, Китай, арабските страни, Африка, Индия остана. Знаете ли как се променят правила за избор на шеф на МВФ?“, коментира Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

Очаква се българката Кристалина Георгиева да бъде единственият кандидат за шеф на Международния валутен фонд, след като единственият известен досега потенциален опонент

- бившият британски финансов министър Джордж Озбърн - е решил да не участва в надпреварата. Освен това МВФ премахна последната бариера пред Кристалина Георгиева като одобри промяна в устава си, за да отпадне изискването за възраст за поста.

“И когато трябваше да избираме, външният министър на Европа можеше да е наш, но разликата с шеф на МВФ е 1000 млрд. долара и възможност за работа в целия свят. В същото време за нашето правителство вай-важното е образованието на младите хора“, обясни премиерът.

“Когато се сглобяваше, колко са мъже и жени, при такъв Европейски парламент трябваше да се договорят много постове, включително председател на ЕЦБ. В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш, когато всичко е договорено. България беше оценена като държава, която винаги е имала добро образование, култура и спорт като Джон Атанасов“, каза още Борисов.

По думите му на България е даден ресор, който е първа точка в програмата на ГЕРБ и в Европа: да се даде шанс на младите хора, за да са конкурентоспособни на САЩ и Китай. “В този ресор е и програмата "Еразъм" - университети, институти. С две дирекции и 100 млрд. евро бюджет“, посочи Борисов.

“Така че всички български институции, университети, академии да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности“, каза премиерът.

mediapool.bg