Кламер БГ - Новини: Борисов: И врабче да мине над Черно море, засичаме го

Борисов: И врабче да мине над Черно море, засичаме го

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 15:18ч.
Борисов: И врабче да мине над Черно море, засичаме го

Охраната на турската граница "резко" се е подобрила, след като ЕК отпусна 160 млн. евро за спешно справяне с мигрантската криза. Такава равносметка направи премиерът Бойко Борисов. Според него към днешна дата България няма проблем с незаконно влизащи чужденци, ако не се броят опитите през гръцката граница, заради които наскоро вицепремиерът Красимир Каракачанов бе готов да изпрати армия.

България дори не е усвоила всички пари, но това не пречи на правителството да отчита грандиозни успехи.

"И резко се подобриха и условията за нашите гранични полицаи, моряци, техниката подменихме", заяви Борисов по време на събитие, организирано от немската фондация "Ханс Зайдел".

Според него охраната на черноморската граница е толкова добре, че "врабче да мине над Черно море, радарите го засичат"

У нас работим евтино

Парите, отделени за България за нищо в сравнение с общата сума похарчена от ЕС през последните години за справяне с бежанския проблем, обясни премиерът.

"160 млн. евро за България бяха отделени на фона на милиардите, мисля, че над 20 млрд. са похарчени към тоя момент за миграция, но ние даже не сме ги усвоили всичките", обясни Борисов.

Според него кабинетът имал политическа воля да се справи с незаконната миграция. Той се похвали с над 100 осъдени каналджии през 2018 г. и над 30 от началото на годината. Борисов обясни, че това е доказателство, че не само изпълнителната, но и съдебната власт работела бързо по тази тема.

Трите темела

Българското правителство стъпва на "три темела" при борбата с мигрантската криза, обясни Борисов. Първият са европейските пари, вторият – политическата воля, а третият – споразумението за връщане на незаконно влезли в Турция.

Същественият проблем

"Границата с Гърция – имаме съществен проблем там, нямаме заграждение. Тя е дълга над 800 км., планинска, трудно се охранява. И там в момента помагаме на граничните си служби с армия", обясни Борисов.

За сметка на това имаме най-съвременният граничен флот. Според премиера в момента акваторията на Черно море се контролира на 100%.

"Виждате, на 100% контрол върху акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат. И неслучайно, преди седмица над 200 кг. кокаин бяха задържани от граничните служби именно в Черно море. Разбира се, и над 300 кг. хероин", обясни премиерът. По показателя заловени наркотици българските служби са на първото място или сред първите три в Европа, заключи Борисов.

От архива

Това не е първият път, когато премиерът се възхищава на наблюдение, изградено от правителството му. Преди няколко месеца той заяви, че центърът, който следи за контрабанда, е толкова прецизен, че може да засече и дете с пояс в морето.

mediapool.bg