Кламер БГ - Новини: Борисов: За съжаление САЩ не ни познават в най-добрата ни светлина

Борисов: За съжаление САЩ не ни познават в най-добрата ни светлина

България

|
Пон, 23 Септ 2019г. 13:38ч.
Борисов: За съжаление САЩ не ни познават в най-добрата ни светлина

България е страна с хилядолетна история, инвестира в култура и археология, но за съжаление не е позната в най-добрата си светлина. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Пловдив в петък. Министър- председателят разгледа възстановената Епископска базилика в града. Проектът бе финансиран от фондация "Америка за България".

В Америка казват: Стреляли по папата

Към края на обиколката си Борисов започна да изброява археологическите проекти, които се финансират през последните години. И стигна до извода, че светът знае малко за усилията на България.

"Ние сме много древен народ с огромна история, хилядолетна. Бих цитирал и Урсула фон дер Лайен, която беше преди 15 дни тук, в катакомбите на църквата Св. София, казва: „Бойко, ние не ви познаваме“. В Америка, ако питаш, ще кажат – стреляли по папата. При условие, че изобщо...даже три папи идват в България и всичко си е възможно най-добре, но за съжаление не ни познават от най-добрата ни светлина", заяви министър-председателят.

Това е голямо богатство

По-рано Борисов, заедно с президента на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър разгледа възстановяването на базиликата. В храма са възстановени над 2000 кв. м. древна мозйка. На тях са изобразени над 100 птици. „Америка за България“ е започнала инициатива с местния бизнес, за да финансира програми за обучение на деца в базиликата. Очаква се базиликата да отвори врати през ноември. Годишната й издръжка ще струва около 300 хил. лв. Там ще работят 20 души.

"Надявам се това да бъде в началото. След това от хилядите туристи, които ще дойдат, да могат да се самоиздържат", заяви Борисов. Премиерът благодари на фондацията и подчерта, че се наливат милиони в подобни проекти.

"Нашите политически опоненти много обичат да казват, че сме дали милиарди за F16, но в същото време дружбата ни със САЩ не върви само по линията на базите в България и всичко, което свързва отбранителната мощ на държавата. За радост с тях правим неща, които най-много на мен ми харесват – това е археологията, историята, културата. Милиони наляха и „Америка за България“, и държавата, и общината в различни обекти", заяви Борисов.

mediapool.bg