Кламер БГ - Новини: Борисов: Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат

Борисов: Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат

България

|
Пет, 24 Май 2019г. 10:59ч.
Борисов: Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат

Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле разгледаха изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната художествена галерия. Премиерът Борисов запозна г-жа Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат, предаде БТА в петък.

По думите му в меча на хан Кубрат се съчетават красота и огнен дух, а в онзи исторически момент, е бил "инструмент за решаване на международните отношения". Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат, каза още той.

Красотата на меча се е запазила по-добре от силата му, посочи Азуле.

По думите на Борисов с "Ермитажа" ще бъде обсъдена възможността за отливка на меча, за да може страната ни да го подарява на хора, отличени в областта на културата и образованието. "Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат", допълни още той.

Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението. Това е единственият изход на една нация да бъде успешна, подчерта Борисов и напомни, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото "Съединението прави силата".

В галерията е представен и пръстенът на хан Кубрат с монограм. Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 златни и сребърни предмети.

България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030. Това е заявил министър-председателят по време на срещата си с генералния директор на ЮНЕСКО, съобщиха от правителствената пресслужба. В срещата са участвали и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

Основните теми по време на разговорите са били приоритетите на политиката на българското правителство в областта на образованието и науката, както и на сътрудничеството с ЮНЕСКО.

"Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати", е подчертал премиерът Борисов. По думите му правителството полага усилия за осигуряване на високо качество на образователния процес и учебната среда.

"Държавата осигурява още равен достъп до всички нива на образование и професионално обучение за възрастните и децата в уязвимо положение, както и за българите с увреждания", е добавил премиерът Борисов.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле е поздравила България за това, което е постигнала в областта на образованието и науката, благодарила е и за подкрепата на страната ни в ООН за превенцията срещу екстремизма и антисемитизма.

Борисов и Азуле са обсъдили сътрудничество в сферата на подводната археология, на каквато е особено богат районът около остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Българският премиер е напомнил, че много от българските паметници на културата са обекти на ЮНЕСКО. Одре Азуле е заявила, че е била изключително впечатлена от Тракийското златно съкровище, което бе изложено в музея "Лувър" в Париж през 2014 г.

mediapool.bg