Кламер БГ - Новини: Борисов: Хората ме искат, но няма да съм премиер

Борисов: Хората ме искат, но няма да съм премиер

България

|
Ср, 14 Апр 2021г. 13:42ч.
Борисов: Хората ме искат, но няма да съм премиер

Бойко Борисов няма да е кандидатът за следващ премиер. Това обяви самият той в сряда при посещение във Велико Търново. Кого ще предложи ГЕРБ за министър-председател, Борисов не каза. Името му щяло да бъде обявено, след като партията получи мандата.

Премиерът посети Търново малко след последното заседание на правителството. За първи път от около две години Борисов реши да говори пред медии. През последната повече от година премиерът избягваше срещи с журналисти. Вместо това той се изявявяше само чрез живи включвания във фейсбук страницата си.

Борисов обясни, че след като ГЕРБ е първа политическа сила, избирателите искат той да е премиер, а и нямало по-опитен от него. Той обаче щял да предложи друг човек.

"Считам, че не е редно и аз като Радев да тръгна да разделям нацията на две, на практика той това прави. И аз ще предложа друг министър-председател с много ясна, европейска, натовска ориентация", заяви той.

Попитан дали предложението за премиер ще е Томислав Дончев, Борисов отговори: "Не. Не, че не заслужава. Нека да получим мандата, много сериозно ще се отнесем".

Запитан дали ще има промени в ръководството на ГЕРБ, Борисов каза, че има градове, в които резултатите от изборите не го удовлетворяват. По неофициална информация на предстоящото на 11 май Национално събрание на партията със зам.-председателските си постове в ГЕРБ ще се разделят и двамата настоящи заместници на Борисов, а това са кметът на София Йорданка Фандъкова и този на Бургас Димитър Николов. Промени се очакват и в Изпълнителната комисия на партията. Вероятно с постовете си в нея ще се Красимир Велчев и Менда Стоянова.

"Нали досега бяхме на избори - те бяха честни, прозрачни, за какви избори говорите?", каза той в отговор на въпрос дали е готов за нови избори.

Междувременно председателят на СДС Румен Христов обяви, че партията му вероятно ще предложи свои министри в проектокабинета на ГЕРБ. СДС и формацията на Борисов са в коалиция от евроизборите през 2019 година насам.

"Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция. Тепърва предстоят разговорите, но смятам, че ние сме длъжни да подходим много сериозно към нашите избиратели - и по отношение на фигурата председател на НС... имаме предложение, но не е уточнено. И второ - ще имаме много сериозен кабинет. Аз смятам, че той трябва да бъде с хоризонт 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши парламентът, е друг въпрос", каза Христов пред БНТ в сряда.

mediapool.bg