Кламер БГ - Новини: Борислав Цеков: Няма причина да се оттегля като съветник на президента

Борислав Цеков: Няма причина да се оттегля като съветник на президента

България

|
Пет, 22 Фев 2019г. 12:45ч.
Борислав Цеков: Няма причина да се оттегля като съветник на президента

Няма никакви причини и основания да се оттегля като член на правния съвет на президента Румен Радев, каза директорът на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Преди няколко месеца Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Петър Кичашки и Борислав Цеков с 10 хил. лв. за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи референдума на Слави Трифонов. По-рано тази седмица стана ясно, че Софийският административен съд е отхвърлил жалбите на Борислав Цеков и назначения от държавния глава представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки срещу решението на Комисията за защита на личните данни.

По този повод Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска президентът Радев да освободи като членове на правния си съвет Цеков и Кичашки по време на дебатите, преди да бъде отхвърлено ветото на държавния глава върху Закона за личните данни.

Според Борислав Цеков депутатката от ГЕРБ е била подведена от неверни публикации в "една група сайтове". Едно от неверните твърдения било, че двамата с Кичашки били осъдени за злоупотреба с лични данни.

"Осъждане няма и не може да има, защото няма нито наказателни дела, нито каквото и да било, а става дума за едно административно производство", уточни Цеков пред бТВ.

По думите му по време на събирането на подписи за референдума през 2016 г. техни недоброжелатели са вписали в подписката чужди данни, за да дискредитират инициативата им.

Проблемът е, че гражданите не са длъжни да представят личната си карти при участие в такива подписки, коментира директорът на Института за модерна политика.

Борислав Цеков каза, че всъщност той съди Комисията за защита на личните данни за незаконно взето решениe, тъй като той и Петър Кичашки не са били призовани или уведомени, както и не им е дадена възможност да представят възражения.

mediapool.bg