Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън: ЕС е на ход за Брекзит

Борис Джонсън: ЕС е на ход за Брекзит

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 11:09ч.
Борис Джонсън: ЕС е на ход за Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън обясни по време на посещението си в Уелс, че Европейският съюз е на ход в преговорите за Брекзит, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Джонсън каза, че не желае Великобритания да напусне ЕС без споразумение, но за всеки случай трябва да се подготви за такъв изход.

"Ако те (ЕС) не могат да направят компромис, то ясно е, че ние трябва да се подготвим за Брекзит без споразумение. Сега всичко зависи от ЕС, сега те са на ход, те трябва да ни потърсят“, каза британският премиер.

Представителите на ЕС многократно са казвали, че няма да се предоговаря сделката, която бе сключена с правителството на предишния британски премиер Тереза Мей. Визитата на Борис Джонсън в Уелс е втората спирка от обиколката му в Обединеното кралство. В понеделник той бе в Шотландия, сега е в Уелс, очаква се да посети и Северна Ирландия.

В Уелс го очакваха трудни срещи с местни фермери, които се опасяват, че ще изгубят европейските си пазари при излизане от ЕС без споразумение. Председателят на Националния фермерски съюз Минет Батърс обяви, че Великобритания изнася 40 процента от агнешкото си месо, като по-голямата част от този износ е за ЕС.

"Ако ЕС ни наложи мита, къде ще отидат тези 40 процента?", попита Батърс.

Хелън Робъртс от Националната асоциация на овцевъдите обвини Джонсън, че си играе на "руска рулетка с аграрната индустрия". Джонсън посети птицеферма в Южен Уелс, след което обеща, че правителството ще подкрепи фермерите, ако "положението с техните пазари се усложни".

mediapool.bg