Кламер БГ - Новини: Борис Бонев обяви за "конспирация" въпроса гласувал ли е с ГЕРБ за шеф на СОС

Борис Бонев обяви за "конспирация" въпроса гласувал ли е с ГЕРБ за шеф на СОС

България

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 13:41ч.
Борис Бонев обяви за "конспирация" въпроса гласувал ли е с ГЕРБ за шеф на СОС

Независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев декларира, че "отказва да участва в политическия театър", но "обича да се занимава с политически действия и решения за реалните проблеми на хората". Така той отговаря на многобройните критики относно вота си за председател на Столичния общински съвет (СОС). Гласуването се проведе във вторник, на първата сесия на новоизбрания СОС и бе тайно, но сметките показват, че Борис Бонев е сред 33-та общински съветници, подкрепили преизбирането на Елен Герджиков от ГЕРБ.

Очевидно провокиран от критиките, насмешките и разочарованието на потребители в социалните мрежи, Борис Бонев дава нещо като обяснение, но отново отказва да каже в прав текст дали е гласувал заедно с ГЕРБ, ВМРО и "Атака" за избора на Герджиков.

Аргументира се с тайната на вота, въпреки че един от лайтмотивите в кампанията му беше прозрачност при управлението на общината. Не отговори и на въпросите, отправени във фейсбук профила му за това дали и защо е подкрепил Герджиков.

От думите му излиза, че впоследствие разбрал, че гласуването за председател на СОС и за бюджета на общината се смятало за ключово за заявяване като опозиция. В същото време обаче БСП и "Демократична България", които се заявиха като такава, не водили "политически преговори", за да се опитат да се обединят около една кандидатура и да "държат общинския съвет".

Според него изборът на Герджиков бил "предизвестен".

"Онзи ден се избираше председател на общински съвет. Оказа се, че всички знаят, че ще бъде избран Елен Герджиков, но е много важно да се запишат, че са участвали в мача със свое предложение. А според политическия фолклор в СОС, имало две гласувания, на които трябва да заявиш опозиционност - за председател и за бюджет. Но тук пак имаме същата случка - когато някой иска опозицията да държи общинския съвет, се водят отново политически преговори, т.е. БСП, Демократична България, Спаси София и ако някой друг желае, постигат споразумение и мнозинство, за да наложат свой кандидат. Такива действия нямаше. Но всички изненадано се занимаваха с това, за кого съм гласувал аз в един предизвестен избор", написа Бонев.

"Отказвам да участвам в политически театър - намирам го за лицемерно. Аз обичам да се занимавам с политически действия и решения за реалните проблеми на хората. И тепърва ще продължа да го доказвам и показвам. Всичко останало оставям на теоретиците на конспирацията и свободното им време във фейсбук", допълни той.

Под публикацията му отново има полярни мнения - от това, че е нормално най-многобройната група в съвета да вземе председателското място, до това, че Бонев дължи обяснение на избирателите си защо е гласувал с ГЕРБ. Отговор от него няма.

Вероятно воден от нежеланието си да го смятат за политик, Борис Бонев и организацията му "Спаси София" не регистрираха листа с общински съветници (това могат да правят само политическите партии). Така "Спаси София" регистрира само двама независими кандидати за общински съветници – Борис Бонев и Гергин Борисов. На базата на получените от тях гласове на първия тур, "Спаси София" можеше да вкара 8 общински съветници, ако имаше пълноценна листа, но в крайна сметка има един – самият Бонев. Гласовете, подадени за него и Гергин Борисов, се преразпределиха в полза на останалите политически сили в СОС и най-големият печеливш е ГЕРБ, които "спечелиха" трима общинари допълнително.

Това е реалното положение на нещата. На Бонев едва ли все още не му е просветнало, че с осем общински съветници щеше да има по-голяма тежест в СОС и да прави това, което твърди, че обича - "политически действия и решения за реалните проблеми на хората".

Сега Бонев е независим общински съветник. Компания му прави лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също не се присъедини към никоя група (всъщност и никоя група не го иска). Вторият общински съветник от "Атака" премина към четиримата съветници от ВМРО, с което им помогна да си направят група - "Патриоти за София".

Заявлението за формирането ѝ беше подадено в четвъртък. Сидеров не е посочил лично мотивите си да остане извън групата. Председателят ѝ Карлос Контрера (ВМРО) обаче обясни, че лидерът на "Атака" смятал, че така ще може по-лесно да работи по темите, които смята за приоритет. На първото заседание на общинския съвет Сидеров заяви, че ще осветява разпределението на поръчките в общината.

Борис Бонев не е заявявал, че иска да се присъедини към някоя от съществуващите групи. По-рано "Демократична България" отправи към него покана за обща група.

"Патриоти за София" смята да работи с ГЕРБ по въпроси като сигурността, транспорта, благоустройството на кварталите и развитието на северните части от града. Вече се водели разговори за включването на конкретни проекти и за насърчаване на определени политики чрез бюджета за следващата година, обясни Контрера в петък.

Той добави, че формирането на група давало повече възможности за участие във взимането на решения. Групата ще предложи и своя номинация за зам.-председател на общинския съвет - Борислав Иванов, който си остава съветник от "Атака", но е част от общата група на "патриотите".

mediapool.bg