Кламер БГ - Новини: Шпалир в Шоуто на Слави - от Борисов до Цацаров, Радев отказал

Шпалир в Шоуто на Слави - от Борисов до Цацаров, Радев отказал

България

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 17:15ч.
Шпалир в Шоуто на Слави - от Борисов до Цацаров, Радев отказал

Министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолова и главният прокурор Сотир Цацаров ще се явят следващата седмица в шоуто на Слави Трифонов. Единственият отказал поканата да гостува е президентът Румен Радев, от чийто екип заявиха пред Mediapool, че "подобно участие не се планира".

Поканата за интервю е била отправена официално в сряда и е потвърдена от кабинета на премиера веднага,съобщиха от Министерския съвет Mediapool. От екипа на Цацаров също са потвърдили участие. Това е сторила и Мая Манолова, както и Цвета Караянчева.

Дните за интервютата също са разпределени: Борисов в сряда, Цацаров в четвъртък и Манолова в петък. Засега дата няма само председателката на НС Караянчева, на която й предстои служебно пътуване и денят на интервюто ще бъде съобразен с него.

Както обяви Слави Трифонов, причината да покани точно тези гости са протестите в страната през последните седмици.

"Гледам, че нещата в държавата са доста интересни, различни, специални, непредвидими. Някак си много хора изведнъж започнаха да търсят и правата си, и достойнството си. Което, разбира се, е много хубаво. Защото според мен това е единственият начин да бъдем общество и общност, а не електорат и тълпа", заяви Трифонов в ефир.

"Уважаеми зрители, аз не знам дали те ще дойдат. Надявам се всички да дойдат. Аз съм телевизионен водещ, каня ги в телевизионно шоу, искам да ги питам, вие да ги питате. Защо пък да не дойдат? Но и вие ще имате право да питате, и аз ще имам право да питам, защото сме техни работодатели", допълни водещият.

От доста време насам Слави Трифонов е с единия крак в политиката, след като инициира национален референдум за смяна на избирателната система, сценаристите му ходиха в парламента да карат депутатите да приемат исканията им (безуспешно), освен това се самоорганизира в индивидуален протест на жълтите на павета и се сдоби с мрежа от симпатизанти, виждащи в него свой лидер. Ръководството на бТВ позволи на външната му продукция да провежда агитация в национален ефир във връзка с референдума, но впоследствие му спря предаване, в което той щеше да излъчи ултиматум

до политиците, заплашващ ги с протести, ако незабавно не се заемат със смяната на изборните правила.

От известно време социологическите агенции дори мерят рейтинга на шоумена, а някои от тях му отреждат и място в бъдещ парламент, въпреки че Трифонов на практика не е основал партия и никога не е потвърждавал публично такова желание – най-малкото защото това би означавало край на договора му с бТВ.

През септември 2017 г. Трифонов проведе нещо като кастинг за нови политици и дори проведе интервюта, но проект така и не бе обявен. Впоследствие каузата на Трифонов бе подета от гражданско движение "Днес" , които започнаха събиране на подписи в подкрепа на отхвърления референдум. По неофициална информация на Mediapool те и партията на бившия военен министър Николай Цонев ще се ползват за основа на бъдещ политически проект на Трифонов, ако такъв все пак се състои.

Междувременно "Днес" подкрепят отявлено сегашните протести срещу скъпите горива и ниския стандарт на живот, а от страницата им е видно, че участват и в организацията им.

mediapool.bg