Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов разкри "план" за война в Черно море

Бойко Борисов разкри "план" за война в Черно море

България

|
Пет, 07 Дек 2018г. 12:43ч.
Бойко Борисов разкри "план" за война в Черно море

Премиерът Бойко Борисов заговори за възможността Черно море да стане арена на бойни действия заради напрежението между Русия и Украйна и евентуалното струпване на военна техника в района.

"Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза", посочи Борисов пред журналисти.

Той коментира, че засега не се потвърждава информацията на СиЕнЕн, че САЩ искат да засилят присъствието си в Черно море и да изпратят военни кораби.

"Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме. И аз като вас прочетох това, което се говори, че ще идват такива кораби. Към момента няма", посочи Борисов.

"Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани", коментира премиерът без да разкрива повече подробности около тези "планове".

Той каза, че "Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, за фериботи".

"Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море", посочи той.

Борисов не коментира коя "предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми" визира, но руската позиция за кризата в Керченския пролив е, че напрежението се дължи на украинския президент Петро Порошенко, който провокира напрежение заради предстоящите избори.

"Изключително съм тревожен, тъй като то не е напрежение, завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен, и от двете страни", посочи Борисов.

На въпрос за позицията му относно конфликта между Русия и Украйна Борисов заяви, че по-лошо от това не са могли да направят в Черно море.

Българското правителство официално осъди действията на Москва в Азовско море и поиска Русия да освободи задържаните украински моряци, което тя отказва да направи. Президентът Румен Радев пък открито обвини Украйна за кризата.

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че се надява "конфликтът между Украйна и Русия да не се задълбочи"

"Много е важно са спазват международните договори по морско право и да се възстанови корабоплаването през Керченския проток”, каза Захариева пред бТВ.

Тя коментира, че България няма как да признае руската анексия на Крим, защото това противоречи на националния ни интерес.

mediapool.bg