Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов за отстраняването на Великова: Главанаци! Това е безобразие

Бойко Борисов за отстраняването на Великова: Главанаци! Това е безобразие

България

|
Пет, 13 Септ 2019г. 12:57ч.
Бойко Борисов за отстраняването на Великова: Главанаци! Това е безобразие

Премиерът Бойко Борисов се разграничи в петък от поредния тежък политически скандал – с отстраняването от ефир и натиска върху журналистката от БНР Силвия Великова, която в крайна сметка бе възстановена като водеща.

"Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно".

Така премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дневник, коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на Силвия Великова, чийто ресор е съдебната система.

Борисов каза, че се е обадил още вчера на Великова като научил за отстраняването й, за да провери дали е вярна тази информация. Двамата се познавали лично още от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР, а Великова отразявала работата на ведомството. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали нормални човешки отношения.

"Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката", твърди Борисов.

Преди няколко дни по подобен начин Борисов се разграничи и от шпионския скандал, свързан с акцията на прокуратурата срещу сдружение "Русофили". Тогава Борисов заяви, че няма нищо общо. И в двата случая премиерът се изкарва жертва на неизвестни дори за него сили.

На журналистически въпрос кой прави всичко това, премиерът Борисов отговори: "И аз не мога да схвана кой".

Нинова: Днес е денят всички да се противопоставим

Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова също излезе с позиция в защита на Силвия Великова, като адресатът бяха управляващите, начело с Борисов.

От парламентарната трибуна Нинова подчерта, че станалото в четвъртък е поредното посегателство върху свободата на словото:

"Преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и много и още редица не само журналисти, но и хора, които критикуват властта и имат различно мнение, бяха уволнявани от работа, техните семейства бяха притеснявани, на техния бизнес беше посягано. Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието“.

Социалистката подчерта, че свободата няма цвят. "Ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната. Те ще ни отнемат свободата без оглед на цвета, за нея трябва да воюваме всеки ден и заедно”, добави Нинова.

Лидерът на БСП направи и препратка към декларацията "Днес е денят“, с която над 30 медии и над 100 журналисти в лично качество призоваха партии и отделни политици да поставят заедно с тях границата като престанат да легитимират "медии“, погазващи стандартите и етиката на журналистическата професия.

"Сега ние от БСП призоваваме - днес е денят. Не ни е страх. Днес е денят всички да се противопоставим на вчера, когато беше свалена от ефир Силвия Великова. Днес е денят всички да се противопоставим на онзи ден, в който журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят да се противопоставим на 30 август, когато министър-председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерски съвет. Сега, уважаеми журналисти, се обръщаме и към вас и вие да не отразявате онези политици, които потъпкват свободата на изразяването, които нареждат да ви уволняват, за това, че сте неудобни и че задавате неудобни въпроси”, каза Нинова.

mediapool.bg