Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов говори за имотите си, евровота и падението на "две женици"

Бойко Борисов говори за имотите си, евровота и падението на "две женици"

България

|
Четв, 23 Май 2019г. 12:20ч.
Бойко Борисов говори за имотите си, евровота и падението на "две женици"

Премиерът Бойко Борисов говори за къщата в Банкя, за срама от аферата "Апартаментгейт" и бъдещото на Цветан Цветанов, европейските избори, важната роля на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев при разпределянето на ръководните постове в Европа и падението на тези "две женици" визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова и водачката на листата Елена Йончева. Това стана в рамките на представянето на партиите и водачите им за предстоящия евровот в неделя по Нова телевизия.

"Аз заменки нямам, офшорни компании нямам, сметки нямам и всичко това е проверявано, проверявано, проверявано..." – така Бойко Борисов отговори на обвиненията на БСП за заменка на имот на братовчед си през 2006 г., когато е бил кмет. Уточни, че тези решения се взимат от Общинския съвет, в който той не е имал нито един представител по това време.

"Човекът, който спря заменките в София, е Бойко Борисов", каза още премиерът.

За къщата в Банкя и несъществуващи имения в чужбина

След като отговори на лексикона, по думите на Борисов, на Нова телевизия, премиерът обясни, че извадените от Корнелия Нинова и Елена Йончева компромати - за недекларирана "нова незаконна къща" в Банкя от 138 кв м всъщност е пристройка към къщата му. Това е мястото, където са били "прасето, кокошките, зайчарникът", каза Борисов.

За да се приключитази тема премиерът извади документи за платени данъци на пристройката - удостоверение за въвеждане в експлоатация и нотариалният акт. Обясни, че от птичи поглед се вижда покрив, който е общ. "От едната страна е на първия братовчед на татко, от другата страна - нашето. Двете стени на въпросната къща са самия дувар – имат покрив на кота нула“, каза Борисов.

Припомни, че когато БСП бяха на власт "телевизията на Йончева, на Бареков, на Цветан Всилев" – ТВ7е стояла отпред дни наред и с дронове е снимала същите тези имоти и е притеснявала роднините му.

Освен това били изпратени данъчни от БСП, които го проверявали 15 години назад, включително и къщата в Банкя, заедно с пристройкта.

"На въпросната лятна кухня ръчкат с един нож: "Подът трябва да е махагон", а то е чам – най-евтиният материал!Ръчкат улука – от мед трябва да е. Най-обикновен метал!... Мазилката ни казаха пръскана. Те, хората пратени да намерят нарушение - от БСП пратени, в техния мандат пратени!", каза Борисов.

Обясни, че преустройството е направено, след като децата са се настанили в къщата и са се родили внуците. Бойко Борисов има дъщеря Венета, която е омъжена и има две момченца.

Борисов обобщи отношението си към подателите на сигнала срещу него до главния прокурор така:

"Падението на тези женици е голямо! Не са лоши жени (Корнелия Нинова и Елена Йончева – бел. ред.), но сеят и сипят злоба и жлъч, все едно свършва светът. Не бе, и в понеделник пак ще сме живи и здрави. Тази омраза откъде им се яви?"

Посочи, че Елена Йончева дори се позовала на несъществуваща публикация в "Биволь". За това му се обадил лично поетът Недялко Йорданов, който е баща на журналиста от "Биволъ" Асен Йорданов, за да му каже, че няма такава публикация. Той проверил и се убедил, че дори "Биволъ" не са си позволили такива лъжи.

"Обади се лично Недялко Йорданов – старият, поетът... Да ми каже, че в "Биволъ" такова нещо не е излизало. Чак той се беше засрамил...", каза Борисов.

Припомни и компроматите, които са излизали за него. "Започнаха с имение в Лос Анджелис. След това казаха, че дъщеря ми, която по това време беше в осмия месец, е карала "Бугати" с 300 км/ч. После беше островът в Гърция, къщата в Барселона. Всичко е лъжа", обобщи Бойко Борисов. Той посочи, че в Барселона е бил веднъж в живота си

преди 12 – 13 години, когато е бил кмет и тогава се е срещнал с кметицата на каталунската столица.

Миналата седмица Елена Йончева призова прокуратурата да провери случая с къщата в Барселона. Става дума за случай, който е известен от години, а миналата година в специално създадена Фейсбук група "Да спрем разграбването на България" се появиха два клипа, изнасящи информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. Малко след това страницата беше изтрита.

Борисов отново повтори, че няма нищо общо с тази къща. Обясни, че е ходил в Барселона само веднъж, преди 12 – 13 години, когато е бил кмет на София и тогава се е срещнал с кметицата на испанския град.

Борисов посочи, че компроматът за това дали е собственик на остров е тръгнал от Нова телевизия и влезе в спор с водещия Виктор Николаев по случая. Това ядоса премиерът и той му обясни, как работи КГБ – руските тайни служби.

"Ще слушате и вие – няма само да ме питате глупости. Защото КГБ, когато подготвят компромати, казват добре подбрани истини. Няма значение той ли е откраднал шуба или неговата шуба са откраднали - хората остават с впечатление: "Имаше нещо за този човек", каза Борисов.

Разясни, че когато се захваща с нещо, винаги е "на гола поляна".

"Аз съм се родил на тая ливада! Когато ние сме дошли в Банкя, нямаше нито една къща – там пасяха животните", каза Борисов.

Охранителната му фирма "Ипон" също е създадена от нулата. Така е и с партията му ГЕРБ, напомни Борисов. Той декларира още: "Живял съм, живея в тази къща в Банкя и там ще умра! И вие ще сте живи, ще дойдете. И искам да ме заплювате, ако ме видите на друго място."

За "Апартаментгейт" и бъдещото на Цветан Цветанов

Бойко Борисов каза, че най-много се срамува от скандала с апартаментите на властта, а евроизборите нямат отношение към бъдещето на управляващата коалиция.

"Срамувам се от нещата, които направихме в ГЕРБ през последния месец, визирам скандалите, в които попаднахме. Вярвам, че сме си взели поука", каза Борисов.

Попитан дали съдбата на председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов зависи от резултата на евровота, Борисов отговори, че не е толкова важно каква ще е съдбата на Цветанов, а това колко хората могат да му простят.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че го е изтеглил назад, за да може да осъзнае и да понесе усещането, че е сгрешил.

"Само тази фраза, която изпусна в "Панорама", че него няма кой да го накаже, вбеси хората. Не мен - хората", каза Борисов.

На въпрос ако резултатът на евроизборите е добър за ГЕРБ, чия ще е заслугата, и ако е лош, кой ще е виновен, премиерът отговори: "В двата случая вината е моя, защото съм шеф на партията".

Борисов каза още, че от кандидатите извън ГЕРБ харесва Анжгел Джамбазки, който е водач на листата на ВМРО.

За Станишев и евроизборите

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев става много важен човек в Европа след евроизборите в неделя, каза Борисов. Причината е, че след това ще започнат консултациите за разпределянето на европейските постове.

"Не знам защо си го сложиха пети в листата, но си е тяхна работа", каза Борисов. Станишев първоначално изобщо не беше в листата на БСП за евровота.

Бойко Борисов обясни, че веднага след евроизборите, които започнаха в четвъртък и ще продължат до неделя в 28-те страни членки на ЕС, ще започнат консултациите за избор на председатели на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Европейския съвет, на външен министър на Еврокомисията и на главен прокурор.

Това, на което ние му казваме "пазарлъци", в Европа се нарича "консултации" и те ще започнат веднага след приключването на евровота, каза Борисов.

От обясненията му стана ясно, че в последните дни по тези въпроси е разговарял с френския президент Еманюел Макрон, гръцкия премиер Алексис Ципрас и лидера на ЕНП Жозеф Дол.

"България се бори да вземе Европейската агенцията по труда - това са много работни места и престиж. Вчера, когато се обади Макрон, му казвам: "Тъй колега, България се бори да вземем Агенцията по труда. Ние нямаме такава европейска агенция голяма, затова ще се боря за нея. Тези, които ме подкрепят, за да дойде агенцията в България, може да поискат аз да ги подкрепа за друго", каза Борисов.

Той коментира и избора на европейски главен прокурор, кандидатурата на Лаура Кьовеши и обвиненията на БСП, че представител на правителството е гласувал против нея. Борисов заяви, че социалистите са блокирали кандидатурата й. Обясни, че Кьовеши е от неговото политическо семейство и че румънският му колега го е попитал защо в България българските социалисти говорят така, след като те са блокирали кандидатурата й.

Във връзка с обвиненията на БСП, че участва в предизборни мероприятия, премиерът заяви: "Аз съм бил само на едно партийно мероприятие - в зала "Арена Армеец".

В последните дни Борисов обикаля страната и открива заводи, прави първи копки на пътища и газопроводи, пуска магистрали, проверява изграждането на спортна зала и болница.

Няма как да съчетаеш откриването на немски заводи за по 100 - 200 млн. лв. и посещението на папата с кампанията за евровота, каза Борисов по повод обвиненията на БСП. Отбеляза и, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е социалист.

"За какво да подам оставка"

"За какво да подам оставка? Държавата е в пъти по-добре, отколкото по времето на Станишев, първата му дама и зам.-министърката му", каза Борисов визирайки Елена Йончева и Корнелия Нинова.

Попитан за отношенията с малката коалиция и дали работата им ще продължи по същия начин и след евровота, той отговори: "Ще бъдат, защото вижте - казвате, че щели да има различия в ЕС, вече доста ги познавам всичките - различия има пред камерата."

Във връзка с твърденията на БСП, че иска да се задържи на власт до избора на нов главен прокурор, Борисов изтъкна, че социалистите винаги са избирали главния прокурор. Той обърна внимание, че съветниците на президентите, издигнати от БСП, стават или главни прокурори, или шефове на съд.

"Аз не съм избирал никого. Както виждате БСП прокурорът ги брани през цялото време", каза Борисов.

В края на интервюто премиерът отбеляза с усмивка: "За навеса доста време отделихме - много важен навес е тоя".

mediapool.bg