Кламер БГ - Новини: Божков е обвинен и като подбудител на 4 убийства

Божков е обвинен и като подбудител на 4 убийства

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 17:50ч.
Божков е обвинен и като подбудител на 4 убийства

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков вече има 18 обвинения. В сряда прокуратурата обяви, че му е повдигнала 7 нови. Сред тях са за подбудителство към четири убийства, както и за изнасилване. Минути след съобщението на прокуратурата, Божков написа във фейсбук, че ще направи признание, което може и да доведе до ново обвинение.

"Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя", написа той.

Убийства, изнудвания и други тежки престъпления

Божков е обвинен като лидер на втора престъпна група заедно с още трима души, съобщават от прокуратурата, но не споменават имената на другите участници. Разследващите твърдят, че бандата е била създадена с цел извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

"Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.", пише в съобщението.

Не е ясно кои хора стоят зад посочените инициали. От месеци обаче неофициално се твърди, че Божков ще бъде обвинен за убийството на конкурента му в хазарта Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г. и за покушението срещу Манол Велев. Той бе прострелян в главата през 2007 г. След това изпадна в кома.

Опит за изнасилване

Освен за подбудителство към четирите убийства, Божков е обвиняем и за опит за изнасилване. За това престъпление също не се дават повече подробности. Посочва се само, че става дума за недовършен опит.

Другото обвинение е за принуда "с цел насилствено разпореждане с недвижим имот".

Досега срещу Божков имаше 11 обвинения. Едното от тях е за ръководене също на престъпна група, но с друга цел – неплащане на такси за хазартна дейност, както и други престъпления.

Няколко часа по-рано

В сряда сутринта Божков пусна във фейсбук поредната порция твърдения за нарушенията на правителство и институции. Той публикува постановлението, с което е запорирана сградата на Телефонната палата в София. Бизнесменът твърди, че възбраната е наложена заради невнесен ДДС "от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей".

mediapool.bg