Кламер БГ - Новини: Битото от майка си 3-годишно дете от Перник ще се вижда с бащата и може да се върне при него

Битото от майка си 3-годишно дете от Перник ще се вижда с бащата и може да се върне при него

България

|
Вт, 04 Авг 2020г. 19:28ч.
Битото от майка си 3-годишно дете от Перник ще се вижда с бащата и може да се върне при него

Тригодишното дете от Перник, което стана жертва на физическо насилие от страна на майка си, ще се среща всяка седмица със своя баща. Такава среща вече се е състояла, като по думите на социалните работници от отдел "Закрила на детето" в града, е преминала добре. Детето е било спокойно, получило е играчка от баща си и е играло с него.

В края на юли полицията и социалните служби се намесиха и изведоха тригодишното дете от семейството му след изтекъл в социалните мрежи видеоклип, показващ как майката бие момиченцето, за да привлече вниманието на бащата, с когото са разделени. Майката е с обвинение за побой и изтезание над детето.

Седмичните виждания между детето и бащата са част от процеса по реинтеграция на момиченцето при бащата, който вече е подал заявление, че има желание да го отглежда. Всички останали роднини са отказали чрез декларации да поемат грижите за него. След като се разбра от социалните мрежи за случая, бащата беше насочен към социална услуга за повишаване на родителския си капацитет. Той е избрал да ползва услугите на S.O.S Детски селища.

Първата стъпка е да му бъде изготвена индивидуална оценка на родителския потенциал, след което специалистите ще работят за надграждането му.

До връщането на детето при баща му то ще остане в приемното семейство.

Момиченцето вече има личен лекар в Перник и е преминало преглед. Проведени са разговори от началото на септември да започне да посещава детска градина.

Междувременно майка му продължава разпоредените от съда изследвания, свързани с психичното й здраве.

mediapool.bg