Кламер БГ - Новини: Адвокатурата определи поведението на Гешев като недопустимо

Адвокатурата определи поведението на Гешев като недопустимо

България

|
Пет, 28 Фев 2020г. 17:38ч.
Адвокатурата определи поведението на Гешев като недопустимо

Висшият адвокатски съвет определи в петък поведението на главния прокурор Иван Гешев като "недопустимо". Острият отговор е посветен на изказването на Гешев от четвъртък, с което той определи като "наглост" позиция на неправителствена организация. Далеч по-големият проблем бе позицията на главния прокурор, от която се разбра, че наказателните адвокати нямат право на позиция по законодателството.

"Всякакви негативни внушения в посока, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били "обвиняеми", поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор", се казва в позицията на Висшия адвокатски съвет.

Той напомня, че адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права. Поради това адвокатите няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават.

"Прокуратурата е институция, която е призвана да ръководи разследването и упражнява общ надзор за законосъобразното му провеждане, но единствено съдът има правомощията да се произнася дали едно лице е виновно, или не", се казва в позицията на ВАдС.

В тази ситуация адвокатурата припомня, че основно човешко право е правото на справедлив съдебен процес, което няма как да се случи, ако обвиняемите и подсъдимите нямат защитници. Поради това изявленията на Гешев са определени като "посегателство срещу държавността".

"Защото държавност означава сигурност за всички български граждани, че никой няма да бъде несправедливо обвинен и осъден. Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад колегите адвокати и заявява, че ще отстоява правото им на изразяване на становища по важни за обществото теми", се казва в позицията.

Висшият адвокатски съвет казва, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество.

"Адвокатурата е призвана да защитава правата и интересите на всички граждани – на тези, които са обвинени в извършване на престъпление, но и на тези, които са пострадали от престъпление, затова адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура", допълва адвокатурата.

В същото време се напомня, че силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура.

Това е "наглост"

Иван Гешев се ядоса на Български адвокати за правата на човека, която обяви, че "прокуратурата продължава да осъществява широки квази-съдебни правомощия" и "привременно правосъдие", с което "нерядко се засягат и основни права на гражданите".

"Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона", каза Гешев, който само преди седмица говори за промени в конституцията за приватизацията.

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата", каза Гешев и така с едно изречение отне правото на всички наказателни адвокати да се изказват.

В очакване на извинение

"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република", каза бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева в петък. Сега тя е адвокат и е част от екипа на неправителствената организация Български адвокати по правата на човека.

Необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд (в Страсбург), Венецианската комисия, други международни авторитети. В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на "Български адвокати по правата на човека" като "наглост". Очаквам публично извинение от г-н Гешев и се надявам компетентните органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират", каза Калайджиева пред БНР.

"Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда остана неразбрана само от главния прокурор", допълни тя.

Ден след това Калайджиева коментира, че е "крайно време българският народ да се върне към съзнанието, че правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата".

"Ние смятаме, че това е принцип, който всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години и тези производства за засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят и без да дават след това думата на съда. Това не е правосъдие", коментира Калайджиева.

mediapool.bg