Кламер БГ - Новини: Бивш областен на Бургас: Предлагаха по 5000 евро подкуп за Алепу

Бивш областен на Бургас: Предлагаха по 5000 евро подкуп за Алепу

България

|
Съб, 06 Юни 2020г. 13:55ч.
Бивш областен на Бургас: Предлагаха по 5000 евро подкуп за Алепу

Предлагаха се по 5 хиляди евро на общински съветници през 2007-2008 г., за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу. Това твърди Константин Гребенаров, който е бивш областен управител на Бургас oт ГЕРБ.

По думите му на място са идвали емисари, които са предлагали сумата.

Върховната административна прокуратура започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 г. община Созопол се включва в дружество "Алепу вилидж", като апортира в капитала му 29 декара "изоставени ниви" на брега на морето.

Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Първоначално намеренията бях много добри, общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс, който общината ще има част и ще печели средства, обясни Гребенаров пред бТВ.

"Това просто явно устройваше някой, така че общината загуби възможността да има контролен пакет в това дружество и да командва", каза Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

На следващата година е продадена и цялата общинска част – 29 декара, с мотив, че е "износена".

"8-9 човека се бяхме събрали предната седмица. Обсъдихме въпроса, казахме, че в никакъв случай няма да гласуваме. Когато влязохме в залата, започна гласуването и се оказахме четирима против. Появиха се едни емисари, които започнаха да предлагат на общинските съветници да гласуват по правилния начин… 5000 евро се предлагаха, ви го казвам в прав текст", заяви Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

За рушветите потвърди и друг общинар, гласувал "против".

"Това беше една договорена сделка за мен, едно отплащане за платена предизборна кампания и така оттам започна заробването на Община Созопол към големи мастити, как беше модерната дума, олигарси", каза Христо Бардуков - бивш общински съветник.

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство, премиерът разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко.

Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брега, после ще се изгражда комплекса.

Преди ден премиерът Бойко Борисов

коментира, че четириетажната постройка на плажа Алепу, която засега строителният контрол вижда като подпорна стена, може да стане "чудесно местообитание" за птици.

mediapool.bg