Кламер БГ - Новини: Без изненада: В правната комисия "хартиената коалиция" отхвърли ветото на Радев

Без изненада: В правната комисия "хартиената коалиция" отхвърли ветото на Радев

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 19:34ч.
Без изненада: В правната комисия "хартиената коалиция" отхвърли ветото на Радев

Без изненада: В правната комисия

Мнозинството на коалиция "хартиена бюлетина" (ГЕРБ, ДПС и БСП) в парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина в големите секции и машинното гласуване бе обезсмислено.

Повторното приемане на въпросните текстове беше одобрено с 12 гласа "за" и 11 "против", нямаше въздържали се.

В подкрепа на ветото гласуваха депутатите от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане", които от самото начало се противопоставяха на изборните промени на "хартиената коалиция".

Представителите на ПП и ДБ заявиха, че са съгласи с мотивите на ветото и са изказали позициите си преди това. От ГЕРБ пък продължаваха да защитават тезата, че дават право на избор на избирателите, но това твърдение издиша най-малкото поради факта, че машинният вот се обезсмисля и устройствата се превръщат в принтери.

Вероятно ветото ще влезе в дневния ред на пленарната зала следващата седмица – в сряда или четвъртък. И тогава обаче не се очаква "хартиената коалиция" да го отхвърли.

Председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) даде дума за всички партийни и вече многократно изказани аргументи "за" и "против", както и аргументите на президентството, но не даде думата на неправителствени организации.

Депутатите от "Възраждане" не участваха в дебата, но гласуваха против повторното приемане на законопроекта.

На какво и защо Радев наложи вето

Преди ден Румен Радев очаквано наложи вето на почти всички приети от ГЕРБ, БСП и ДПС изменения в закона.

Той върна спорните текстове, които предвиждат машинните за гласуване да се превърнат в принтери. Тези текстове бяха предложени от ГЕРБ и предвиждат принтираните от устройствата разписки да се "бюлетини от машинно гласуване", които да се броят на ръка като обикновените хартиени бюлетини. Ветото обхваща и поправките на ГЕРБ, които предвиждат в края на изборния ден машините за гласуване да не отпечатват протокол с обобщени данни, както и информацията от флашките на машините за самото гласуване да не се използва и да не е публично достъпна.

"Това противоречи на целта избирателите да имат "право на избор" между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване, отпада протоколът от машинното гласуване и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство", пише в мотивите на ветото.

Радев наложи вето и на предложението от БСП текстове, с които в секциите с над 300 избиратели бе решено да не се гласува само с машини, както досега, а смесено - и с устройства, и с хартиени бюлетини.

"В зависимост от броя на избирателите, които ще гласуват по единия или по другия начин, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което само по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата алтернативни способа за гласуване и отрича смисъла на изборите като инструмент на демокрацията", се посочва в мотивите към ветото, като с това се визира, че ако само един човек от секцията гласува с машина или с хартия, а всички останали по другия начин, то членовете на комисията ще знаят точно за кого е гласувал, а това е противоконституционно.

С гласовете на прокаралата всички тези поправки "хартиена коалиция" обаче правната комисия реши да потвърди всички върнати от Радев текстове.

Опит за отлагане

В началото на заседанието Мирослав Иванов от ПП се опита да отложи точката като заяви, че е важно на заседанието да присъства представител на Централната избирателна комисия (ЦИК). От комисията са били поканени, но са отговорили, че няма как да присъстват.

Чолаков обаче отговори, че изслушването на ЦИК е важно, но може да стане и в следващо заседание, след гласуването по ветото. От това обаче не би имало особен смисъл, след като комисията вече е взела решението си по решението на президента да върне законопроекта за ново обсъждане.

В крайна сметка настояването на ПП разглеждането на ветото в ресорна комисия да бъде отложено дори не беше подложено на гласуване.

mediapool.bg