Кламер БГ - Новини: Без заплати за "извънпарламентарната" БСП

Без заплати за "извънпарламентарната" БСП

България

|
Ср, 27 Фев 2019г. 18:37ч.
Без заплати за "извънпарламентарната" БСП

Правната комисия към парламента даде зелена светлина на поправките в правилника на Народното събрание, с които напусналите парламента депутати от БСП ще останат без заплати. Единствено ВМРО и ДПС защитаваха възнагражденията на социалистите.

По действащия правилник при неоправдани отсъствия депутатите получават една трета от заплатата и от парите за допълнителни разходи. Именно в тази ситуация са сега социалистите, които не извиняват отсъствията си.

В сряда в комисията беше приета поправка по предложение на НФСБ (https://www.mediapool.bg/nfsb-s-ideya-kak-deputatite-ot-bsp-da-ne-poluchavat-zaplati-news290341.html_), според която ако депутат го няма три поредни или пък общо пет заседания в месеца, няма да получи никаква заплата и представителните му разходи се орязват. Това ще важи и за социалистите, ако не се върнат в парламента.

"За" изменението гласуваха ГЕРБ, "Воля" и НФСБ. ДПС бяха против, а ВМРО се въздържаха. Партньорите от "Обединени патриоти" за пореден път бяха на коренно противоположни мнения по темата.

Приетото изменение на правилника ще бъде окончателно гласувано в пленарната зала в четвъртък.

ВМРО и ДПС бранят БСП за заплатите

"Не виждам защо да наказваме БСП за нещо, което ГЕРБ правеха преди 5 години", каза депутатът от ВМРО Емил Димитров- Ревизоро и така нападна депутатите, с които партията му е в управлението.

"Внимавайте, все още сте в коалиция", репликира го депутатът от ДПС Хамид Хамид, а след това се съгласи с Димитров. "Принуждават народните представители, против волята им, да се превърнат в натискачи на копчета. Да не могат да изразяват своята свободна воля", каза Хамид по повод поправките.

"Основно задължение на народния представител е да участва в заседанията на НС. Има конституционно решение по тази тема. Няма гражданин в България, който да си позволи да отсъства от работа и да не претърпи санкция", отговори Христиан Митев от НФСБ. Той даде пример с народните представители в Португалия, които трябва да напуснат парламента, ако са пропуснали 4 поредни заседания.

"Напът сте към предсрочни избори"

"Това е крачка към диктатура. Цял ден ще чувате това от мен. Това ви е най-прекият път към предсрочни избори", каза Хамид по време на дебатите по повод друго предложение за промени в правилника. Изказването му беше посрещнато със смях от депутатите от управляващата коалиция.

"А, смейте се, смейте се, скоро ще ви стане тъжно", отговори Хамид, а по-късно намекна, че ДПС няма да са в залата при гласуването на президентското вето на последните поправки в Изборния кодекс. Той се обърна и към ОП с думите: "На вас брачен консултант ви трябва".

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пък тържествено напусна заседанието по-рано. Обясни, че ще "дебатира пред телевизионни камери с извънпарламентарната опозиция", визирайки депутата от БСП Крум Зарков, с когото в ефира на бТВ спориха за качеството на българското законодателство.

Какво друго променят?

В отсъствието на Кирилов и на депутатите от БСП, които бойкотират работата на парламента, членовете на комисията отхвърлиха идеята на социалистите депутатската заплата да бъде замразена на 2976 лв. "Мисля да не губим повече време и да допълним в парламентарния речник какво значи нагъл популизъм. Вместо БСП да си защитават идеята за заплатите, се редят да си взимат командировъчните", каза Хамид преди да отхвърлят идеята на БСП.

Управляващите "с крехка преднина" решиха да сложат лимит на това колко процедури по начина на водене може да се правят по точка от дневния ред на парламента. Целта на тази процедура е депутатите да могат да правят забележки на председателстващия заседанието, когато той прави грешка или не спазва правилника.

Тя обаче често се използва за коментари по обсъжданата тема или междуличностни нападки, което е нарушение на правилника. В момента няма лимит колко пъти депутатите могат да правят забележки на председателстващия.

Единствено от ДПС бяха против ограничението, което определиха като "абсудрно".

"Първо въведете правилото председателстващите да не грешат и да не нарушават правилника, а после ограничавайте правото на депутата да възразява срещу това", каза Хамид.

mediapool.bg