Кламер БГ - Новини: Бежанци няма, но БСП и ГЕРБ са заядоха и на тема "бежански лагери“

Бежанци няма, но БСП и ГЕРБ са заядоха и на тема "бежански лагери“

България

|
Нед, 24 Март 2019г. 16:50ч.
Бежанци няма, но БСП и ГЕРБ са заядоха и на тема "бежански лагери“

На територията и на Любимец, Елхово и Малко Търново, няма да се строят бежански лагери, обяви на брифинг в неделя заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Повод за извънредната му изява пред медиите стана предхождаща пресконференция, на която от БСП се обявиха против "изграждането на бежански центрове“ в трите населени места.

БСП е против обявената поръчка за изграждането на бежански центрове, каза водачът на евролистата на БСП Елена Йончева на пресконференция по-рано в неделя в централата на партията. Тя допълни, че е обявена обществена поръчка за изграждане на площадки за разполагане на контейнери за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново.

По този повод от левицата попитаха управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщането на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия. От БСП настояват тази обществена поръчка да бъде отменена.

Кристиан Вигенин добави, че от БСП не приемат изграждането на подобни бежански центрове, без да има необходимост. Той смята, че не е необходимо да се правят подобни проекти в момент, в който миграционният натиск на българската граница е почти нулев и анализите показвали, че няма вероятност от нова бежанска вълна в бъдеще.

Вигенин предположи, че една от причините за изграждането на тези бежански центрове е "да се усвоят средства, които са предоставени от Европейската комисия, и за пореден път те да се разпределят на близки до властта фирми". Според него, ако това е така, е по-малкият проблем. Той е на мнение, че другият проблем е, че това се прави тихомълком, без да бъдат информирани гражданите.

Вигенин попита правителството дали тази обществена поръчка има връзка с решението отпреди няколко дни на Съда на ЕС, което позволява на германските съдилища да връщат обратно имигранти в страните, в които те са влезли на територията на Европейския съюз.

"Изключително елементарни спекулации“

За пореден път станахме свидетели на това как БСП с изключително елементарни спекулации се опитва да се заиграва със страховете на българските граждани, коментира Ципов. Той уточни, че това, което предстои МВР да направи, е да проведе процедура по подготовката на площадки за временни кризисни центрове.

Тези площадки ще бъдат в покрайнините на населените места, те са

поделения на Държавната агенция за бежанците и са на територията на обекти на МВР. Изграждането им е предвидено в план, свързан със засиления тогава миграционен натиск на българско-турската граница, приет през 2016 година, информира зам.-министърът.

Той изрази учудване, как водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори не прави разлика между бежански лагер и временен кризисен център. Ако не се реализира обществената поръчка, ще приемат ли на "Позитано 20" да бъде снета самоличността на мигрантите и да се проверят документите им, попита риторично Ципов.

Зам.-министърът обясни, че временните кризисните центрове от затворен тип представляват място, в което един незаконно преминал границите мигрант ще бъде задържан, ще му бъде снета самоличността и ще бъде извършена АФИС регистрация. Ако не разполага с документи, ще му бъдат направени интервюта от органите на Гранична полиция и ДАНС. Така евентуалният престой на бежанците в тези центрове ще е от няколко часа до максимум 72 часа, посочи в отговор на въпрос Ципов.

По думите на Ципов точно БСП не могат да говорят за корупционни схеми, защото по време на управлението на временното правителство от Пламен Орешарски сме станали свидетели на процедури тип "еталон за непрозрачност" и припомни как се появили бежанските центове в Харманли, София и чия фирма е била доставчика на телта за оградата в Ямбол и колко е струвала тя. "Това много бързо се забравя и явно трябва да се повтаря непрекъснато в следващите два месеца", посочи зам.-министърът.

ОЛАФ проверява поръчка на служебния кабинет на Радев

Зам.-министърът обяви като новина, че в момента ОЛАФ проверява обществена поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила, сключена по време на временното правителство, съставено от президента Румен Радев през 2017 г. с вътрешен министър Пламен Узунов.

"Хубаво е г-жа Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка", каза Красимир Ципов.

Зам.-министърът припомни факти, според които през 2013, 2014 и 2015 г. капацитетът на центровете на дирекция "Миграция" са били запълнени на близо 300 процента.

"Кой може да даде гаранции, че някой ден не може да се случи подобен миграционен натиск", попита той.

mediapool.bg