Кламер БГ - Новини: БХК осъди Гешев да обяви наименованията на инструкциите си

БХК осъди Гешев да обяви наименованията на инструкциите си

България

|
Пет, 31 Юли 2020г. 17:10ч.
БХК осъди Гешев да обяви наименованията на инструкциите си

Българският хелзински комитет (БХК) спечели в съда дело срещу главния прокурор Иван Гешев заради мълчалив отказ да предостави списък с наименованията на издадените от него указания и инструкции до подчинените му прокурори в цялата страна.

Чрез указанията и инструкциите се провежда методическото ръководство на прокурорите. Те уреждат редица въпроси при работата им по различните видове дела, например протокол за разследване на проявена жестокост срещу гръбначни животни.

Някои от тези актове са публикувани публично в сайта на прокуратурата, но други – не. За съществуването им гражданите могат да научат от споменаването им в различни доклади, а понякога и прокурорски постановления, но не и какво е точното им съдържание, напомня БХК.

Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на прилагането им – неясна.

В изпълнение на съдебното решение заместник главния прокурор Красимира Филипова изпрати до БХК линк към сайта на прокуратурата, твърдейки, че на него са публикувани всички подобни актове на главния прокурор. В действителност обаче редица са откриваемите от различни източници актове, които не са публикувани на изпратената хипервръзка.

"Факт е обаче, че тези актове с неизвестно за обществото съдържание, са задължителни за всеки прокурор – включително за този редови прокурор, за когото Конституционния съд не вижда конституционна пречка да започне разследване срещу главния прокурор. Стои въпросът кой и как следи за пълното съответствие на актовете на главния прокурор с Конституцията и законите на страната, след като той тенденциозно крие дори изчерпателния списък на техните наименования", коментира адв. Диана Драгиева от Програмата за правна помощ на БХК.

Предвид неизпълненото задължение на прокуратурата, БХК ще продължи да настоява да получи информацията по законен ред.

mediapool.bg