Кламер БГ - Новини: БСП ще спасява Северозапада със закон

БСП ще спасява Северозапада със закон

България

|
Вт, 26 Май 2020г. 00:00ч.
БСП ще спасява Северозапада със закон

БСП ще внесе закон, с който да бъде създаден фонд за държавни инвестиции в Северозападна България. В него трябва да са разписани цели, мерки и финансиране за съживяване н икономиката на региона, разкриване на работни места и повишаване на доходите, съобщиха от пресцентъра на партията.

От години се говори за специални мерки за съживяване на Северозападния регион, който е най-бедният не само в страната, но и на опашката в Европейския съюз.

"Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие", обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова във Враца, където е представила законопроекта. Тя е обяснила, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства.

Идеята на БСП е фондът за устойчиво развитие на Северозападна България да разполага ежегодно със 100 млн. лв., като те се инвестират в дружества и недвижимо имущество на територията на общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

БСП предлага също фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10-годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от земеделски производители от региона.

За да се подобри образованието в Северозапада, както и да се спре демографският срив, мерките на левицата са субсидиране на проекти в областта на висшето и средно образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на студентски стипендии срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.

БСП предлага още да се правят общински денонощни аптеки в общинските центрове.

mediapool.bg