Кламер БГ - Новини: БСП смята, че ГЕРБ пак ще повиши субсидията след като ликвидира опозицията

БСП смята, че ГЕРБ пак ще повиши субсидията след като ликвидира опозицията

България

|
Вт, 18 Юни 2019г. 16:06ч.
БСП смята, че ГЕРБ пак ще повиши субсидията след като ликвидира опозицията

БСП предлага всички партии да върнат в държавния бюджет парите, които държат на депозит и са натрупани от субсидии. Ако това се случи, най-много пари ще трябва да върне ГЕРБ, която държи около 23 млн. лева в банка. БСП, ДПС, "Патриотите" и "Воля" също имат значителни авоари, но не и колкото най-голямата партия.

Предложението на БСП е по повод законопроекта на Министрския съвет за орязване на субсидиите от 11 лева на 1 лев за действителен глас. Тази промяна мина миналата седмица на първо четене в парламента с подкрепата на "Обединени патриоти" и "Воля", независимо от съпротивата на БСП и ДПС, че става дума за "див популизъм".

Стигна се дотам, че депутатът и крупен бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, смятан за най-влиятелния олигарх в България, да излезе с контрапредложение за финансиране на партиите по американски модел – да не получават нищо от държавата, но да отпаднат законовите ограничения за финансиране от юридически лица, както и таванът за физически, при условията на абсолютна прозрачност.

Окончателното приемане на промените в Закона за държавния бюджет е плранирано до края на месеца, а срокът за предложения между двете четения изтича в сряда. Възможно е обаче размерът на субсидията да не е 1 лев, както пожела премиерът Бойко Борисов, тъй като сред "Патриотите" има и други идеи.

БСП също подкрепят сумата на получен глас да е по-ниска от сегашната, но по-скоро да е 5-6 лева.

Левицата обвинява партията на Борисов, че целта й е да "смачка опозицията" преди изборите наесен:

"Идеята е още в петък да бъде гласуван законопроектът и преди 1 юли да бъде одобрен, така че опозицията да не може да получи това финансиране, което е залегнало в нейния личен бюджет. Това финансиране отговаря на банките кредиторки, които са ни заели своите средства да ги използваме в предизборната си кампания. Целта е ясна – опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкова важни избори като местните, които предстоят. За нас е важно и затова апелираме към управляващите - нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог. Нека не се бърза. Прокрадва се идеята дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата и да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме“, каза във вторник депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

За такъв развой на събитията – първо намаляване, а после връщане на субсидията на 11 лева, намекват неофициално от ГЕРБ. Публичната позиция на управляващите е, че са се отметнали от досегашната си позиция за европейски модел на финансиране на париите, защото не искали хората да ги смятат за "чорбаджии".

Според Стойнев за ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем, защото в партията "отдавна са на хранилка на обществените пари - огромният финансов, административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди".

Партиите да върнат парите, които държат на депозит

Затова БСП ще предложат освен орязването на субсидиите, партиите да върнат и парите, които държат на депозит. По думите на Стойнев ГЕРБ, които държат най-много пари, би трябвало да подкрепят инициативата, ако искат "нормално състезание" на местните избори. Подчерта, че БСП била готова да върне "това, което е останало".

Ако субсидиите бъдат орязани до лев на глас, БСП ще се изправи пред трудности с поддържането и финансирането на тръгналата преди 6 месеца партийна телевизия БСТВ, а това може да доведе и до съкращаване на бюджета на медията или нейното спиране.

В опит за евентуално обсъждане по темата с намаляването на субсидията, социалистите настояват да се удължи срокът за предложения между двете четения на законопроекта за 1 лев субсидия.

Отсъствие на управляваните и среща с ДПС

"Обединени патриоти" отказа да участва в инициирания от БСП разговор за субсидиите във вторник, но това се разбра чак 10 минути след обявения начален час за срещата. Ден по-рано и от ГЕРБ бойкотираха инициативата на БСП.

Пред Mediapool от "Обединени патриоти" обясниха отсъствието си с това, че този формат не е подходящ. Нямало нужда някой да кани другия, след като по-късно днес има председателски съвет на парламента, а в сряда има и заседание, когато всички групи ще са в Народното събрание.

Според Драгомир Стойнев обаче поведението на управляващите "означава три неща: срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия - именно ГЕРБ и техните сателити от "Обединени патриоти", както и унищожаване на опозицията - промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията".

Депутатите от БСП успяха да проведат поне една среща – с ДПС, които се обявиха против предложението на премиера и поискаха 0 лева субсидия и американски модел на финансиране.

Очаквано след разговора двете партии потвърдиха позициите си по законопроекта. Признаха и че няма как да убедят ГЕРБ да отстъпи от приетото на първо четене орязване на партийната субсидия. Според БСП и ДПС това предложение е див популизъм и обрича партиите на финансиране от олигарси.

Ние сме за обществено финансиране, вече 18 години го поддържаме, бяхме против референдума, и против това, че не се обяснява на хората необходимостта от такъв тип субсидия за партиите, каза Йордан Цонев от ДПС. Субсидия от 1, 5, 4 или 6 лева не устройва никого, освен двете големи партии, допълни той.

mediapool.bg