Кламер БГ - Новини: БСП се оплаква от намалената субсидия на международно ниво

БСП се оплаква от намалената субсидия на международно ниво

България

|
Съб, 06 Юли 2019г. 11:21ч.
БСП се оплаква от намалената субсидия на международно ниво

Лидерът на БСП Корнелия Нинов е сигнализирала редица международни организации и дипломати заради намаляването на партийната субсидия в България, съобщиха от партията. Тя е изпратила писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Партията на европейските социалисти и посланиците на държавите от ЕС и САЩ.

Партийната субсидия бе окончателно намалена от 11 лв. на 1 лв. за получен глас в четвъртък. За промяната гласуваха ГЕРБ, ДПС, „Атака“ и „Воля“. БСП обяви, че е по принцип подкрепя намаляването, но е и до 1 лв. В закона бе записано, че партиите ще могат да получават и дарения от юридически лица.

Фундаментална промяна

В писмото на Нинова е записано, че с това решение се засягат базови принципи на функционирането на партиите, прозрачното им финансиране и обвързаността им с корпоративни и лобистки интереси.

„Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, се казва в писмото.

Според лидера на БСП решението е неадекватно и това може най-добре да се илюстрира с изказване на премиера Бойко Борисов:

„Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“.

В писмото си Нинова заявява, че решението за по-ниска субсидия фундаментално променя условията за функциониране на политическата система.

„Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори“, заявява тя.

Не само субсидията държи партиите живи

„Категорично не смятам, че субсидията е основното нещо, което държи партиите живи и съм убедена, е големите партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство“, заяви пред бТВ шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя припомни референдума, организиран от шоумена Слави Трифонов, на който над 2 млн. души гласуваха за намаляване на парите, отпускани от държавата.

Дариткова отрече, че ГЕРБ наказват финансово опозицията. Според нея БСП е голяма партия и „ако разумно си правят сметката, могат да финансират своята дейност със субсидията, която получават“.

mediapool.bg