Кламер БГ - Новини: БСП се захваща с ромската интеграция

БСП се захваща с ромската интеграция

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 12:28ч.
БСП се захваща с ромската интеграция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й се заема с темата за ромската интеграция, тъй като управляващите са се провалили в тази област.

"В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на древен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“, заяви тя парламента.

Изявлението й идва след като във Войводино военен бе пребит от двама братя роми, в селото в няколко поредни дни имаше протести срещу живеещите там роми, а правителството се задейства веднага и събори над десет незаконни и опасни къщи в ромката махала

"Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила. Законът трябва да се прилага еднакво за всички", каза Нинова.

Законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения

и той трябва да се прилага в пълна сила еднакво за всички, допълни тя. По думите й за да се реши дългосрочно този проблем, особено важно е образоването на ромските деца и на ромите.

Другата седмица от БСП ще предложат изменения в три закона - в Наказателния кодекс, в Закона за училищното и предучилищното образование и в този за социалното подпомагане.

Според Нинова дългосрочно проблемът с ромската интеграция може да се реши с образование, но ГЕРБ подхождат грешно.

"Начинът, по който подхожда ГЕРБ-

децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи – те отиват и след 2 седмици напускат отново.

Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза лидерът на социалистите.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче по-късно й отвърна, че БСП, че критикува механизма за връщане на деца в училище без да имат доводи.

"По механизма работиха над 11 000 души, аз не бих им омаловажил труда. Той показа, че когато институциите работят заедно, има ефект – над 30 000 деца са допълнително записани“, каза министърът.

Друго предложение на БСП ще е да отпадне принципът- парите следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според Нинова заради тези бюджети директорите на училища са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училищата.

Красимир Вълчев контрира, че БСП не разбират темата и че "никой в образователната система не е против делегираните бюджети".

"Може би от БСП не са разбрали, че основната част от проблемите с интеграцията са социално-културни – т.е. липсата на отношение към образованието. И този проблем трябва да бъде борен с продължителни и целенасочени координирани усилия на институциите. Надявам се да го разберат това, защото образованието има нужда от приемственост на политиките“, каза още Вълчев.

Корнелия Нинова коментира, че трябва да се разшири сегашната политика да се не дават социални и семейни помощи на родители, чиито деца на ходят на училище и това да важи за деца до 16 годишна възраст.

Тя припомни, че има и еднократни и енергийни помощи, за безплатен транспорт, за наеми и БСП ще поиска спиране и на това подпомагане за родители, чиито деца не ходят на училище.

Социалистите ще предложат промени и в Наказателния кодекс за засилване на наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Практиката деца да раждат деца трябва да спре, заяви Нинова.

mediapool.bg