Кламер БГ - Новини: БСП се връща в парламента

БСП се връща в парламента

България

|
Вт, 28 Май 2019г. 22:32ч.
БСП се връща в парламента

Депутатите от БСП се връщат в парламента, след като от над 3 месеца бойкотираха работата на Народното събрание. Решението е взето от пленума на БСП, на който във вторник лидерът на партията Корнелия Нинова подаде оставка.

Социалистите обаче няма да влязат в залата за началото на пленарното заседание в сряда, което започва в 09:00 часа. Депутатите от БСП ще решат как да влязат в залата на парламентарна група, която ще се проведе в 10.30 часа.

Решението на пленума социалистите да се върнат в парламента беше очаквано. Нинова, която предложи бойкота, в понеделник обяви, че ще предложи депутатите да се върнат в Народното събрание. През последните месеци вътрешната опозиция в партията критикуваше решението за напускане на Народното събрание и беше очаквано Националния съвет на социалистите да одобри връщането в пленарната зала, въпреки противопоставянето между Нинова и противниците ѝ.

Първата работа на депутатите от БСП щяла да бъде да внесат отново предложенията им за поправки в антикорупционния закон. Социалистите настояват президентът да избира шефа на КПКОНПИ с аргумент, че мнозинството в парламента никога няма да назначи човек, който реално да ги проверява. Искат още антиконституционната агенция да има разследващи функции, сегашната комисия няма такива.

От февруари депутатите на БСП не са стъпвали в парламента. Повод за бойкота им бяха промените в Изборния кодекс, които имаха за цел да обезсмислят преференциите. Настояването за тази поправка беше на ДПС, а ГЕРБ я подкрепи. Цветан Цветанов, който тогава още беше шеф на групата на ГЕРБ в парламента, призна, че управлението и работата на парламента е зависела от това. След нареждане на премиера Бойко Борисов обаче от най-голямата партия върнаха старите правила, но това не върна БСП в пленарната зала.

mediapool.bg