Кламер БГ - Новини: БСП подозира, че бюджетът е загубил много повече от 700 млн. лв. от хазартни такси

БСП подозира, че бюджетът е загубил много повече от 700 млн. лв. от хазартни такси

България

|
Пет, 26 Юни 2020г. 10:28ч.
БСП подозира, че бюджетът е загубил много повече от 700 млн. лв. от хазартни такси

Държавният бюджет е загубил много повече от 700 млн. лв. от невнесени хазартни такси, подозира БСП. Това заяви пред БНР зам.-председателят на бюджетната комисия в парламетна Румен Гечев.

Управляващите твърдят, че хазартният бос Васил Божков е избегнал плащане на около 700 млн. лв. такси благодарение на вратичка в закона. Според

Гечев обаче сумата е много по-голяма и важи за всички фирми, занимаващи се с хазарт. Според него тезата му се подкрепя и от доклад на Сметната палата.

"Този разговор ще се разширява, както обещахме на правителството и на министъра на финансите, защото нашите анализи показват, че правителството даже ни подвежда до момента, тъй като сметките показват, и в това число включват сметките от Сметната палата, последният одитен доклад, който беше публикуван буквално преди два-три дни и го има на сайта на Сметната палата на Република България, където нашите подозрения се подкрепят с конкретни факти, както и от други източници, че сумата, която не е влезнала в българския бюджет, въобще не е само към 700 млн. лева, а е много по-голяма", заяви Гечев.

Според него в доклада се сочело, че нито стотинка не е преведена от спортния тотализатор за ремонт на съоръжения или салони в училищата. Гечев твърди, че тотото е било водено умишлено към фалит в продължение на пет години. Целта била да осигури пазар за "златната кокошка".

"Кой щеше да повярва, че тази златна кокошка – хазарта, ще бъдат облагани с такса "спокойствие", както я наричаме, определени бизнесмени, а другите бизнесмени, грабителите на България ще ги оставят щастливо да си куткудякат насам и натам? Очевидно е, че са сваляни по няколко кожи от всички фирми. Може да не е било в еднаква степен, но няма как да не са си плащали "такса спокойствие", заяви Гечев.

mediapool.bg