Кламер БГ - Новини: БСП пак иска отмяна на санкциите срещу Русия

БСП пак иска отмяна на санкциите срещу Русия

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 12:50ч.
БСП пак иска отмяна на санкциите срещу Русия

На фона на скандалния избор на нов главен прокурор, за който партията на Корнелия Нинова не е казала нито дума, кризата с африканската чума по свинете и продължаващите следствено-административни разправии около теча на лични данни от НАП, БСП използва последния работен ден на парламента преди ваканцията, за да поиска за пореден път България да свали санкциите срещу Русия.

Депутатът от БСП Антон Кутев обясни, че мотивите на партията били предимно икономически.

Страните от Европейския съюз наложиха санкции на Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата й в кризата в Източна Украйна. Президентът Румен Радев и БСП системно настояват България да се обяви срещу санкциите, но засега правителството следва общоевропейската политика.

Сега БСП се опитва да представи искането си като част от европейската политика.

По думите на Кутев България няма да е първата, нито единствената страна, която обсъжда подобно решение, а с това би била част от европейската политика.

"Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност", коментира Кутев.

Той разясни, че БСП предлага на парламента проекторешение, с което да се обяви срещу санкциите и да задължи председателя на НС да обяви това пред Европейския парламент и пред парламентите на другите държави членки.

Кутев заяви, че до момента парламентите на Франция и Кипър са приели, а в Словакия и в Белгия в момента се обсъждат подобни решения.

"Това е българският интерес, това е икономическият интерес, това са работни места и пари. Между другото част от статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се увеличил 4 пъти“, добави той.

Стокообменът между България и Русия - напротив, е намалял, добави Кутев, но без да се впуска с подробности.

Той посочи, че България има няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции, - туризъм, лека и хранителна промишленост.

Според него най-важният довод за предприемане на стъпки за отмяна на санкциите е икономическият интерес.

Колегата му Валери Жаблянов посочи, че БСП следва линията на общата политика на ЕС на затопляне на отношенията между ЕС и Русия.

Според Манол Генов пък в момента има двоен стандарт на санкциите.

"Защо такива големи корпорации като "Сименс“ и "Фолксваген“ спокойно си инвестират в Русия, печелят си своите парички, а България остава един забравен остров в Европа по отношение на развитие на търговията в това общо европейско пространство“, каза той.

Това не е първият път, в който БСП настоява за отпадане на санкциите. За последно подобно предложение на социалистите беше отхвърлено от мнозинството в парламента през 2016 година. Междувременно са повдигали темата много пъти по различни поводи.

mediapool.bg