Кламер БГ - Новини: БСП обвини медиите в "електронен терор" - снимали депутати без маски

БСП обвини медиите в "електронен терор" - снимали депутати без маски

България

|
Четв, 25 Юни 2020г. 12:45ч.
БСП обвини медиите в "електронен терор" - снимали депутати без маски

Депутатът от БСП Валери Жаблянов обвини медиите в "електронен терор" над народните представители. Причината – снимали депутатите, които не носят маски в пленарната зала, а това ги дискредитирало и им нанасяло морални и други щети.

Различни медии излъчиха репортажи за това, че депутати масово не спазват задължението за носене на маски на закрито. В сряда Регионалната здравна инспекция сезира парламента и поиска записи на народните представители без маски, за да им бъде наложена глоба от 300 лева.

Явно Жаблянов се е почувствал засегнат, защото по време на пленарното заседание в четвъртък той настоя ръководството на парламента да вземе "всички мерки народните представители да бъдат предпазени от подобни посегателства".

В отговор председателстващият Емил Христов от ГЕРБ подчерта, че депутатите трябва да дават пример и да носят маски.

Любопитното е, че преди няколко месеца, когато ръководството на парламента реши да ограничи движението на журналистите уж като предпазна мярка срещу коронавируса, именно БСП сериозно разкритикува тези действия и ги нарече ограничаване на свободата на словото.

И до момента представителите на медиите стоят затворени в зала "Запад", но депутатите се разхождат свободно.

По-късно в декларация от името на ГЕРБ Тома Биков обяви, че снимането на депутати без маска не е издевателство над народните представители. Той припомни на БСП именно реакцията им при затварянето на журналистите.

"Сега наричате издевателство това, че медиите са слезли в залата и снимат каквото решат. Няма как ние да кажем на медиите кого да снимат и кого да не снимат", каза още Биков.

"Категорично не сме съгласни с това, че медиите през ръководството на парламента трябва да бъдат ограничени. Няма как ние да кажем на медиите кого да снимат и кого да не снимат. Очевидно са показани лица, които са знакови за вашата партия. Не сте така чувствителни, когато преследват нас по една или друга причина. Медиите са факт в една демократична страна", каза Биков по повод думите на Жаблянов.

mediapool.bg