Кламер БГ - Новини: БСП иска да се спират помощите в семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 години

БСП иска да се спират помощите в семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 години

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 16:08ч.
БСП иска да се спират помощите в семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 години

Да бъдат спирани всички социални помощи - месечни, целеви, еднократни, енергийни и др. за семейства, чиито деца не ходят на училище до 16 годишна възраст, което е задължителното образование, предлага БСП. Това трябва да стане с промени в закон за социалното подпомагане, обясни на брифинг в парламента председателят на партията Корнелия Нинова. За пример тя даде - ако сега детето не ходи на училище, се спират само детските помощи.

В последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите, обясни мотивите лидерът на социалистите.

Левицата е подготвила пакет от мерки за поправки в различни закони, които ще внесе идната седмица, за дългосрочно решаване на проблема с ромската интеграция.

Според БСП управляващите са се провалили с интеграцията на ромите, затова предлагат конкретни мерки. Категорични са, че законите трябва да се спазват от всички. Смятат, че една от основните задачи е образованието на ромите.

Просветният министър Красимир Вълчев се съгласи, че образованието е ефективният отговор за решаване на проблемите с ромската интеграция, но допълни, че в този процес е важна ролята на учителите, затова управляващите са заложили заплатите им да са с 25% над средната заплата.

БСП предлагат също в закона за училищното и предучилищното образование да отпадне принципът "парите следват ученика" и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика, посочи

Корнелия Нинова, директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да си спасят училището и бюджета.

Друга промяна, която БСП иска, е в Наказателния кодекс. Тя е свързана с по-строги наказания за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни т.е. това, което е известно като "деца раждат деца".

Начинът това да спре, според Нинова, е освен по-строги мерки за тези лица, и по-сурови санкции за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние.

“Време е да спрем да говорим, да пристъпим към конкретни действия, без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт, и е опасно за националната сигурност, с много разум и конкретни решения на проблемите“, каза Нинова.

“Точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Това имах предвид като казах, че те не разбират, че проблемът не е толкова и социално-икономически, колкото социално-културен. За социално-културния, за справянето с това предизвикателство най-много, както ви казах, разчитаме на всички тези хора, затова и сме заложили на учители, защото учителят е този, който ежедневно полага усилията“, коментира от своя страна просветният министър.

mediapool.bg