Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС саботираха кворума в парламента, бивш соцдепутат се оказа "златен пръст“ на ГЕРБ

БСП и ДПС саботираха кворума в парламента, бивш соцдепутат се оказа "златен пръст“ на ГЕРБ

България

|
Ср, 31 Окт 2018г. 15:49ч.
БСП и ДПС саботираха кворума в парламента, бивш соцдепутат се оказа "златен пръст“ на ГЕРБ

Мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти не успя да събере нужния кворум от 121 народни представители в сряда. Пленарният ден започна от третия път и то с любезното съдействие на иначе опозиционната група на "Воля“. Решаващият 121-ви глас пък принадлежеше на наскоро изключения от групата на БСП вече независим народен представител Спас Панчев.

Така дългогодишния депутат земеделец от групата на БСП Панчев се превърна в "златния пръст" на мнозинството на ГЕРБ и Обединените патриоти, към чиито политически послания попада и твърдението, че властват, за да пазят страната, за да не се върне БСП на власт.

Социалистите и ДПС не се регистрираха в началното на пленарния ден в сряда. Действията им, за които те твърдят, че не са в синхрон, идват по-малко от седмица след обяснението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че формацията му започва тактически действия за бойкот на управляващите с демократични инструменти. Тогава Карадайъ не каза какви ще са те.

Проверка на Mediapool обаче показа, че през целия октомври именно ДПС и БСП правят кворума на управляващите, които успяват да съберат най-много 100 свои депутати в пленарна зала. След като помогнат на мнозинството да започне работа, те напускат залата и почти не участват в гласуванията.

Очевидно показвайки значимостта си, в сряда в 9 часа таблото за регистрация показа 111 души в зала, при необходими 121, за да започне работата на парламента. След почивка и втори опит депутатите се увеличаха с петима и станаха 116 души. За третия опит бяха необходими повече от 30 минути. Към управляващите се присъединиха 4-ма народни избраници от формацията на Веселин Марешки. В крайна сметка решаваща се оказа ролята на бившия коалиционен партньор на БСП от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев.

Според лидера на "Воля" Марешки това означава, че на практика БСП, а не неговите депутати са осигурили кворума и отказът им от регистрация е проформа.

Самият Спас Панчев обясни, че той винаги се е регистрирал в началото на заседанията без изключение и в този смисъл не се асоциирал със "златен пръст“. Панчев обаче бе и един депутатите, които защитиха кабинета при последния вот на недоверие.

Зам-председателят на БСП Крум Зарков отрече акцията да е координирана с ДПС. Зарков обаче даде заявка, че левицата няма да се регистрира, докато Симеонов не подаде оставка. Исканията за оставка са заради изказването на вицепремиера по адрес на майките на деца с увреждания.

Попитан дали действията на ДПС са обвързани и с исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Йордан Цонев бе лаконичен, че това е риторичен въпрос. Той също като Зарков отрече двете партии да са синхронизирали действията си.

От ГЕРБ пък, които напуснаха пленарна зала през 2013 година и твърдяха, че кворумът е задължение на управляващите, сега смениха позицията си.

"От БСП и ДПС не са дошли на работа. Загубихме един час на парламента“, каза депутатът Тома Биков. Той припомни, че предстои разглеждането на пакета от закони за хората с увреждания. И ако от ДПС и БСП отказват да участват в работата на парламента, евентуалното негласуване на тези закони ще легне на тяхната съвест, се разбра от думите му.

mediapool.bg