Кламер БГ - Новини: БАН и СУ се мерят кой е по-добър в науката

БАН и СУ се мерят кой е по-добър в науката

България

|
Пон, 04 Ян 2021г. 17:54ч.
БАН и СУ се мерят кой е по-добър в науката

Българската академия на науките (БАН) и Софийският университет (СУ) излязоха в последните дни с изявления за върховите си научни постижения. В последно време университетите и академията са в задочен спор кой е по-реформиран, след като МОН сключи сделка с ректорите за реформа срещу пари, в която липсваше БАН.

Българската академия на науките (БАН) е с най-голям брой публикации в базата данни Scopus, която е най-голямата с резюмета и цитирания на рецензирана литература, съобщиха от БАН на 29 декември. Академията публикува и списък на петте български научни институции с най-голям брой публикации в Scopus за периода 2017-2019 г.

На първо място с публикации от българските научни институции е БАН с 6273 публикации от 2017 до 2019 г., съобщиха от академията. На второ място е Софийският университет "Св. Климент Охридски", който има 2584 научни публикации. След него са Техническият университет в София с 1807 публикации, Медицинският университет в София с 1295 научни публикации и УМБАЛ "Александровска" с 512 публикации за посочения период.

От БАН уточняват, че Scopus е най-голямата база данни с резюмета и цитирания на рецензирана литература (научни списания, книги и сборници от конференции). Scopus предоставя изчерпателен преглед на резултатите от световните научни изследвания в областта на науката, технологиите, медицината, социалните науки и изкуствата, и хуманитарните науки, като разполага с интелигентни инструменти за проследяване, анализ и визуализация на научните изследвания.

Няколко дни след съобщението на БАН се появи информация от Софийския университет, според която в класацията на Стандфордския университет 12 учени от СУ "Св. Климент Охридски" са сред първите 2% най-добри учени в света.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други, посочват от университета.

В класацията фигурират имената на учени от СУ, от БАН и други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Изявените учени от Софийския университет са: проф. дфзн Николай Витанов, проф. дфзн Иван Христов, проф. дфзн Валентин Попов, проф. дфзн Стойчо Язаджиев - от Физическия факултет; проф. дхн Георги Вайсилов, проф. дхн Николай Денков, проф. дхн Димитър Цалев, проф. дфзн Петър Кралчевски (1956 г. – 2020 г.), проф. дмн Красимир Данов, проф. Иван Б. Иванов (1935 г.- 2018 г.), доц. д-р Мича Каравастева - от Факултета по химия и фармация; проф. д-р Иво Грабчев - от Медицинския факултет.

През декември МОН сключи споразумение със Съвета на ректорите, според който преподавателите в университетите ще получат увеличение на заплатите тази година срещу ангажимент за реформи. БАН не беше включена в споразумението и получи увеличение на бюджета без подобен ангажимент, поради което прехвърчаха искри между министъра на образованието Красимир Вълчев и академиците от БАН.

mediapool.bg