Кламер БГ - Новини: БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

България

|
Пон, 21 Дек 2020г. 17:57ч.
БАН: Препоръчително е здравите над 16-18 години да се имунизират

Препоръчително е всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се имунизират срещу новия коронавирус. Задължително е преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т. н. "кратка характеристика", или нейния "паспорт".

Това се казва в становище на БАН относно предстоящата ваксинационна кампания срещу Covid-19.

В становището се посочва, че това предполага бързото организиране на широка медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

От БАН казват, че при липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината.

"Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане", пише още в становището.

mediapool.bg