Кламер БГ - Новини: Армия като полиция

Армия като полиция

България

|
Пон, 18 Март 2019г. 13:02ч.
Армия като полиция

С известно закъснение военният министър Красимир Каракачанов задейства идеята си да осигури възможност армията да се включи в изпълнението на полицейски функции. Това ще стане с промяна в Закона за отбраната, според която въоръжените сили ще могат да участват в "оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението".

Поправката подлежи на широко тълкуване и осигурява сериозно поле за действие на армията.

Каракачанов още преди година и половина лансира възможността армията да се включи в охраната на европредседателството, като тогава съобщи че заедно военното и вътрешното министерство ще подготвят специални законови промени, които да дадат възможност да се ползва армията в конкретни операции срещу престъпността и при охраната и опазване на обществения ред. Реализирането на тази идея обаче се забави за известно време.

Специалните сили като полиция

Освен това 68-ма бригада в Пловдив ще бъде трансформирана в Съвместно командване на силите за специални операции (СКСО). В мотивите на Каракачанов се посочва, че създаването на командването се налага и от "необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната".

Законовите поправки вече са качени за обществено съгласуване и предстои да влязат в парламента.

"Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обясни Каракачанов пред бТВ.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона.

Предложената поправка обаче е толкова лаконична, че може да се тълкува и по различен начин в зависимост от ситуацията и намеренията на властта. Обяснението на Каракачанов не е облечено в изричен законов текст.

Как се стигна дотук?

Въпреки липсата на ясен законов регламент армията два пъти беше включена в полицейски мисии – в задържането на заподозрян за убийството на жена си и в издирването на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър.

След първия случай Каракачанов бе силно критикуван, включително от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, че е изпратил армията в нарушение на закона.

Тогава МО оправда участието на армията в акцията с чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Поредни нови правомощия

Това са поредните нови правомощия за армията.

Преди няколко години, въоръжените сили получиха и отговорности по охраната на границата заради засиления миграционен натиск.

Доброволната казарма

Сега на дневен ред идва и реализирането на идеята на Каракачанов за въвеждането на доброволна казарма.

Наското той каза, че законопроектът вече е готов, но все още не е представен публично.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

mediapool.bg