Кламер БГ - Новини: Армин Лашет бе избран за лидер на партията на Меркел

Армин Лашет бе избран за лидер на партията на Меркел

България

|
Съб, 16 Ян 2021г. 13:22ч.
Армин Лашет бе избран за лидер на партията на Меркел

59-годишният юрист и бивш журналист Армин Лашет беше избран за лидер на германския Християн-демократически съюз (ХДС). Той е човекът, който има най-големи шансове да стане германски канцлер след оттеглянето на Ангела Меркел. За първи път в историята на партията делегатитена ХДС гласуваха изцяло онлайн.

До избора на Лашет се стигна след изненадващото оттегляне на Анегрет Крамп-Каренбауер, която напусна партийния пост, но запази позицията си на министър на отбраната в германското правителство.

За лидерския пост в ХДС претендираха корпоративният адвокат и бивш политик Фридрих Мерц,сегашният премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага Норберт Рьотген.

На първия тур никой от кандидатите не можа да получи абсолютно мнозинство от гласовете, но Рьотген беше елиминиран. На балотажа Лашет получи 521 гласа, а 466 делегати гласуваха за Мерц.

През миналата година Армин Лашет бе призован от социалистите да се извини за думите си по адрес на българите и румънците, които работеха в мизерни условия в кланиците “Тьонис“.

В отговор на журналистически въпрос за масовото заразяване с коронавируснаработницитев кланицитеЛашет обясни, че това не показва нищо за противоепидемичните мерки в Германия.

“Там са пристигнали румънци и българи и вирусът идва тъкмо от там. Такова нещо би се случило навсякъде", обясни премиерът на германската провинция.

След това се разбра, че нискоквалифицираните служители в кланиците са работили при изключително лоши условия и са настанявани да живеят в помещения, при които спазването на мерки за дистанция е невъзможно.

Лашет е един от най-близките съюзници на Ангела Меркел в ХДС. През пролетта той бе основен адвокат за разхлабване на ограниченията в страната.

Той е завършил „Право“, но е работил като журналист преди да се захване сериозно с политическата си кариера. През 1994 година е избран за депутат в Бундестага, а пет години по-късно става член на Европейския парламент.

mediapool.bg