Кламер БГ - Новини: Антон Кутев: Видимо е разцеплението в БСП

Антон Кутев: Видимо е разцеплението в БСП

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 12:42ч.
Антон Кутев: Видимо е разцеплението в БСП

Разцепление в БСП има в парламентарната група, и в партията донякъде.

Това разказа депутатът от левицата Антон Кутев в интервю за БНТ в неделя.

По думите му този основен проблем е проличал през изминалите дни - половината парламентарна група на БСП подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) въпреки решението на партията да не го подкрепя.

По думите на Кутев лидерът на БСП Корнелия Нинова е отправила сериозно обвинение към премиера Бойко Борисов с изявлението от парламентарната трибуна, че министър-председателят и няколко бизнесмени са се опитали да я отстранят от поста.

"Аз искам да знам, че в моята партия и в моята държава зависимости, които са нерегламентирани, особено от бизнеса, са невъзможни в политиката", каза Кутев.

Той призова Нинова ясно да артикулира кои са бизнесмените, които са се намесвали.

Това важи особено предвид предстоящия пряк избор на нов лидер на партията на 26 април. "За първи път ще се проведе пряк избор на лидер. Това се очакваше. Аз лично съм гласувал за това да има пряк избор", каза Кутев.

"Аз не искам да си представям, че в избора на БСП изведнъж ще участват някакви милиони вътрешни или външни, някакви бизнесмени ще почват под натиска на премиера нанякой друг да определят избора на хората. Силни хора в държавата, които искат па повлияят на БСП, винаги е имало, заяви той. Въпросът е дали има партията механизми да не го допуска", добави още депутатът.

По думите му прекият избор на лидер изцяло ще промени отношенията в партията. Според Кутев е трябвало да се изготвят и правила за отзоваване на лидера.

Решението на пленума не е преминало единодушно, уточни депутатът. Имало е членове на партията, които се съмняват в това дали е имало кворум. Налице са били и противоречия по много точки, както и допълнителни предложения, което също е симптоматично за случващото се в левицата.

mediapool.bg